Ракетни зенитни системи С-400 „Тријумф“ су започели своје огледно-војно дежурство на северозападу Русије. Шеф прес службе Западног Војног округа Игор Мугинов је рекао да ће тимови оператера С-400 проверити рад ових система у оквиру постојећег система ваздушно-космичке одбране округа и одржати низ специјалних вежби.

 

1-1-1

 

Ракетни системи земља-ваздух С-400 су зенитни ракетни системи великог и средњег домета, нове генерације. Они су намењени за одбијање напада из ваздуха и свемира, а успешно делују како против постојећих нападачких система, тако и оних који су још у припреми.

 

Систем може да гађа и аеродинамичке циљеве на удаљеностима до 400 км, а тактичке балистичке на удаљеностима до 60 км. Такође може да гађа крстареће ракете, авионе, тактичку и стратешку авијацију и бојеве главе балистичких ракета.

 

Ракете С-400 могу да гађају и објекте које лете близу земље на висини од само пет метара. Поређења ради, амерички систем Patriot може да гађа циљеве само на висини изнад 60 метара.

 

 

Његов радар има задатак да омогући откривање циљева на удаљеностима до 600 км. Могуће је и коришћење неколико врста ракета које имају различиту почетну масу и опсег лансирања, што омогућава вишестепену одбрану.

 

Да би се С-400 довео у стање пуне борбене готовости потребно му је само 5 до 10 минута.

 

С-400 је спреман и за борбу против специјалних циљева, на пример авиона произведених по Stealth технологијама. Поврх свега, могућа је и интеграција С-400 са средствима за радио-електронску безбедност, намењеним, пре свега, за онеспособљавање система за навигацију за навођење ракета и уређаја, намењених нападима на системе ПВО.

 

Специјални комплекс „Шиповник-Аеро“ стекао је репутацију провалника дронова, јер је способан да одбије рој малих беспилотних летелица које нападају систем ПВО.

 

„Тако изврсна ствар је потребна практично на свим одбрамбеним линијама наше територије — уз неке изузетке“, рекао је у емисији „Руски одговор“ Леонид Решетњиков, директор РИСИ.

 

„НАТО активно распоређује своје наоружање, своје снаге, пошто се ништа не мења у тактици и стратегији НАТО, генерално се ништа не мења. Ако се сећате, деценијама се причало како ће НАТО прерасти у политичку организацију, не више од тога. А НАТО је и даље војна организација. У том светлу, наоружање попут С-400 једноставно је неопходно на свим линијама одбране, нарочито тамо, где прети највећа опасност за националну безбедност Русије. То, што су се такви системи тамо појавили то је позитивно“, додао је он.

 

„Типично за Русију, ми увек мислимо да је код нас све лоше. А ето, у последње две-три године, напорима пре свега нашег Председника, успели смо да практично обновимо наш војни потенцијал, ако не потпуно, онда безмало у пуном обиму. Сматрам, а човек сам који је много година носио униформу, да смо у много чему превазишли потенцијал из времена Совјетског Савеза. Превазишли. Јер, су код нас заживеле иновације у сфери наоружања. То нам говори да је и интелектуални потенцијал обновљен. У сваком случају се обнавља“, додао је шеф РИСИ.

 

Према његовим речима, иновације сада иду у серијску производњу. И таква производња даје позитивне резултате.

 

„Без обзира што је то за сада није масовна појава, то се већ примећује, то нису поједине чињенице. То нам говори да смо постепено обновили не само индустријски, већ и интелектуални потенцијал“, закључио је Решетњиков, пише Царьград, а преносе fakti.org

 

Ката

 

Тагови: ; ;