ВИДЕО: Најпозитивнији тренуци Лавровљеве посете Србији

 

„Сергеј Лавров у званичној посети Србији…“ – уобичајена фраза за увод у вести о политичким састанцима. Али да ли смо ми посету Лаврова Србији доживели као чисто политичку?

 

Наравно да се говорило о развоју билатералне сарадње, економском развоју, геополитици и безбедности, што је веома важно у садашњој поприлично сложеној глобалној ситуацији. Али се ипак нашло времена и за важне духовне тренутке.

 

Лавров је положио венац на гробљу ослободиоцима Београда, уписао се у спомен-књигу. И сви смо прокоментарисали краснопис Сергеја Лаврова.

 

krasnopisм краснопис сергеја лаврова

 

 

„Јунаштво и храброст југословенских и совјетских војника који су дали своје животе за ослобођење Београда, заувек ће остати у нашим срцима. Вечна слава јунацима који су донели слободу и мир народима земаља Европе!“

 

 

Дирљив моменат је био уручивање поклона бивших високих официра Југословенске армије и резервних официри Српске војске Лаврову за породицу Олега Пешкова, руског официр који је трагично погинуо на небу изнад Сирије. Тиме су српски официри показали колико саосећају са недаћама руског народа и колико су и сами поносни на руску војну славу.

 

Сергеј Лавров је добио поклон и од директора Архива Србије – књигу о историјату српско-руских односа. Поклонили смо руском министру и копоран, српску народну ношњу са Космета.

 

Гледајући видео-снимке Лавровљеве посете Србији, Руси су на друштвеним мрежама често коментарисали да је њихов министар спољних послова коначно у посети земљи у којој може мало да се опусти и у којој неће одговарати на незгодна питања новинара.

 

Припремили смо за вас најпозитивније тренутке посете Лаврова Србији уз руску песму Дан победе.