Кинески лист на енглеском Global Times је подсетио да је Доналд Трамп почео да користи политику „једне Кине“ да би принудио Пекинг на компромисе у области трговине.

 

1-kina

 

„Могуће је да овај бизнисмен, који уме да рачуна, себе сматра веома проницљивим и способним да Кину ухвати за грло помоћу тајванског питања, али је чињеница да неискусни амерички Председник, како се чини, не схвата о чему говори. И да је преценио способност своје земље да држи доминантну позицију у свету. Он такође није узео у обзир тренутну ограничену моћ САД“, пише лист, а преносе fakti.org

 

„Кина је успела да постане држава са значајном моћи међу земљама западног дела Тихог океана. Пекинг никада није развлачио свој форнт и зато је могао да скупи довољно снаге да одговори на на сваки стратешки изазов на својој периферији. Зато је Кина спремна да са САД одмери снаге, нарочито у Тајванском мореузу“, оштар је лист и износи тврдњу да Трамп стратешки презире Кину.

 

„Сваком паду претходи охолост. Трамп је почео да уцењује Кину Тајваном чак и пре него што је преузео власт. Кина мора навести Трампов тим да је поштује, иначе неће имати о чему да се са Вашингтоном договара у наредне четири године. Не треба фантазирати о хармонији“, наставља се у тексту, уз констатацију да је Пекинг спреман, ако Трамп крене оштро, да уђе у одлучну конфронтацију са њим ради заштите својих интереса.

 

Ката

Тагови: ; ;