«Косовска» министарка за дијалог саопштила је да је Међународна телекомуникациона унија , на основу Бриселског договора и писма Србије, Косову званично доделила позивни број+ 383.

1297067241_man

 

Позивни број за Косово је део бриселског споразума о Телекому, а Тахири је, како је саопштено на сајту косовске владе, оценила да је «у питању историјско достигнуће у области телекома и да ојачава међународни субјективитет Косова», преноси Спутњик.

 

Шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић навео је раније да је позивни број +383 у власништву Србије и да је додељен КиМ као географској, а не међународној области. 

 

Србија је, на основу споразума постигнутог у Бриселу, позивни број +383 доделила «географској области Аутономне покрајине Косово и Метохија», а део договора је да се у анексу техницке документације ИТУ та територија наводи под називом Косово, али са звездицом и фуснотом која гласи «овај назив не прејудицира статус и у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП о косовској декларацији о независности», пренео је 13. децембра лист Коха, који је имао увид у писмо које је Србија упутила ИТУ.

Тагови: ; ;