У Културном центру у Источном Новом Сарајеву данас су изложене бронзане статуе председника Русије Владимира Путина и руског цара Николаја Другог Романова, чиме је почела културно-просветна и научна манифестација под називом «Русији с љубављу из Републике Српске.

 

Поздрављајући госте из Амбасаде Русије у БиХ, културне и просветне званичнике Источног Сарајева и остале окупљене, члан Организационог одбора Љубо Грковић рекао је да је прави организатор ове манифестације српски народ.

 

sputin-statua

 

«На овај начин, српски народ данас шаље снажну поруку и речи захвалности нашој браћи, руском народу и председнику Путину као великом заштитнику и пријатељу српског народа данас, као што је био цар Николај пре стотину година», додао је Грковић.

 

Он је навео да се утврђеним програмом промовишу руска култура и братски и пријатељски односи, те изражава велика захвалност Русији. У њему ће учествовати многа национална удружења из целе Републике Српске, с намером да се укаже на свеобухватне везе, промовише братство и подстакне стварање непосреднијих веза са братским руским народом.

 

«Овај програм је и својеврсна порука онима који доносе одлуке у наше име да виде, сазнају и упамте где је наше срце и где је усмерена наша пажња. Ми желимо да схвате да је ова манифестација већ данас показала да је наш пут, пут на исток», нагласио је Грковић, који је и председник Општинског одбора Српског просветног и културног друштва /СПКД/ «Просвјета» из Источног Сарајева.

 

Грковић је нагласио да ће ова манифестација током наредних шест месеци са другачијим програмом бити организована у свим градовима, општинама и већим местима у Републици Српској.

 

Манифестација је, како је рекао, почела у Источном Сарајеву где је почело стварање Републике Српске, а идуће седмице биће у Херцеговини, 9. јануара у Бањалуци и наставља се њеним одржавањем све до Ђурђевдана.

 

У свим градовима биће изложене бронзане статуе које је сачинио и са члановима Друштва српско-руског пријатељства и свеславенског братства из Добоја финансирао председник Друштва Зоран Гајић.

 

«Након што обиђе целу Републику Српску, `брончана стража` из Русије биће трајно смештена у Руском центру у Ритешићу код Добоја, у непосредној близини манастира Свете Матроне Московске», рекао је Грковић.

 

Председник Друштва српско-руског пријатељства и свеславенског братства из Добоја Зоран Гајић рекао је да су бисте, чији је аутор вајар из Сомбора Игор Шетерек, израђене у ливници «Станишић» код Новог Сада.

 

Он је захвалио Амбасади Русије у БиХ и амбасадору Петру Иванцову на свесрдној помоћи коју им пружају у градњи бројних објеката у Републици Српској који одражавају дух руске културе.

 

 

РТРС

Тагови: