Данска банка Saxo Bank је објавила своја традиционална предвиђања за следећу годину. У последњих неколико година је било неколико случајева да су се предвиђања Saxo Bank обистинила, укључујући пад цена нафте на 80 долара за барел 2014 године.

 

„Ове године стварност је надмашила чак и најхрабрија предвиђања. Велика Британија је гласала за Brexit, а Американци су изабрали за Председника Доналда Трампа. Зато су главна тема наших „Шокантних предвиђања“ за 2017 годину..очајна времена захтевају очајничке мере“, објаснио је главни економиста данске банке Стин Јакобсен.

 

Saxo Bank authorised bank

 

Saxo Bank у 2017 години очекује..

 

У својим претходним предвиђањима је данска банка допуштала могућност изласка Велике Британије из ЕУ, који је требало да буде импулс за распад ЕУ. Сада, када су Британци гласали за Brexit, у Saxo Bank сматрају да ће Велика Британија остати у ЕУ.

 

„ЕУ ће током преговора учинити уступке у питањима имиграције и такозваних „пасошких“ права за британске финансијске компаније и, пре него што дође до гласања у Парламенту о коришћењу члана 50, расположење ће се променити у корист новог споразума“, предвиђа банка.

 

Што се Председника Трампа тиче, банка предвиђа да може доћи до раста буџетског дефицита, што ће прерасти у раст инфлације. Услед тога, Федералне резерве САД ће морати да агресивно повећавају дисконтну стопу. Стопа приноса државних обвезница ће порасти на 3%, што ће Федералне резерве довести на ивицу банкрота. Регулатор ће морати да одреди фиксну стопу приноса обвезница од 1,5%.

 

Здравствена реформа новог америчког лидера ће бити веома радикална, посејаће панику и негативно ће се одразити на привреду земље, додају у Saxo Bank.

 

Кину, према прогнозама Saxo Bank, очекује лепа година. Економска политика Кине ће доживети промене, могла би да буду отворена тржишта капитала путем фискалног и монетарног стимулисања. Кинеска економија ће постати економија потрошње. Захваљујући скоку у сфери услуга, БДП Кине ће порасти за8%, а индекс Shanghai Composite ће порасти дупло и премашити пет хиљада поена.

 

Кинеске власти ће покушати да смање зависност од долара тражећи замену за папирни новац. Економисти не искључују могућност да би следеће године курс биткоина могао да се увећа три пута, са 700 на 2100 долара.

 

Банка предвиђа и нагли раст вредности мексичког пезоса. Када тржишта постану свесна „прецењености намера“ новог америчког лидера да се обрачуна са Мексиком, валута те латиноамеричке земље ће прилично ојачати. Saxo Bank предвиђа да ће 2017 тржишта постати свесна да су Трампова обећања далека од стварности и да неће сви најављени пројекти моћи бити брзо реализовани.

 

Ката

Тагови: ;