Нови Председник САД Доналд Трамп је именовао директора најкрупније нафтне компаније у земљи Рекса Тилерсона на функцију државног секретара.

 

Шта је то што Тилерсона повезује са Русијом..

 

1

 

Exxon Mobil, чији се главна канцеларија налази у америчкој држави Тексас, највећа је приватна нафтна компанија у свету и једна од најкрупнијих корпорација по нивоу капитализације.

 

У Русији та компанија учествује у пројекту „Сахалин-1“. Бави се налазишта нафте „Чајво“, „Одопту“ и „Аркутун-Даги“ на гребену Сахалина, пишу РИА Новости.

 

Тилерсон ради у компанији од 1975 године. У јануару 1998 је именован за потпредседника компаније Exxon Ventures (CIS) Inc. и председника компаније Exxon Neftegas Limited. Био је одговоран за пројекте Exxon у Русији и Каспијској регији и за рад конзорцијума „Сахалин-1“. Више пута је боравио у Русији. Током последњих 14 година налази се на челу Exxon Mobil.

 

Тилерсон се више пута састајао са Председником Русије Владимиром Путином. 2003 године је учествовао у сусрету шефа руске државе са руководиоцима домаћих и страних енергетских компанија и добитницима награде „Глобална енергија“ у Санкт-Петербургу. У септембру 2005 су се састали и у Вашингтону за време тадашње Путинове радне посете САД. У јуну 2012 године је Путин присуствовао отварању лучког комплекса за претакање нафтних деривата у Туапсеу, где је потписан споразум о заједничкој експлоатацији тешкодоступних резерви у Западном Сибиру. Тилерсон је више пута учествовао у Петербуршком међународном економском форуму. Задњи пут ове године.

 

Рекс Тилерсон је награђен руским Орденом Дружбе који му је уручио лично Путин за време сусрета са руководиоцима енергетским компанијама у јуну 2013 године у оквиру Петербуршког међународног економског форума.

 

Орден Дружбе се уручује за велики допринос учвршћивању пријатељства и сарадње међу народима, велика достигнућа у развоју економског и научног потенцијала Русије, за нарочито плодне активности у сфери зближавања и узајамног оплемењивања култура народа и националности, учвршћивању мира и пријатељских односа између држава.

 

Келиан Конвеј, саветник новоизабраног Председника САД Доналда Трампа, је изјавила да се односи Тилерсона и Путина темеље на пословним интересима.

 

Ката

Тагови: ; ; ;