Ксенија Симонова, руска уметница која је пореклом са Крима, представила је свој нови филм «Живи, Србија!», жанра пешчана анимација.

 

«Ова анимација приказује живот велике земље, која верно чува своју веру и умеће да се радује и пева упркос свим тешкоћама и проблемима. Урађена је након моје посете градовима и манастирима у Србији. Тада сам заволела и заувек ћу волети ову земљу и њене невероватне људе», написала је уметница на свом званичном сајту.

 

 

Према њеним речима, идеја за анимирани филм о Србији се родила раније, али је реализована тек након посете и боравка у Србији. У филму су две добро познате српске народне песме «Тамо далеко» (написана током Првог светског рата) и «Дан Светог Ђорђа» (Ђурђевдан, из времена Другог светског рата).

 

Ксенија Симонова је посебно везана за песму «Ђурђевдан» која говори о љубави коју не може сломити затвореништво, концентрациони логори и рат.

 

«Ту песму сам раније заволела када сам је чула у филму Емира Кустурице «Дом за вешање», али је песма у филму на ромском језику. Постоји и њена пољска верзија у извођењу Горана Бреговића и пољске певачице Каје — нас две се знамо. Али сам српску верзију и историју настанка ове песме чула тек у Србији. Јежила сам се слушајући о томе. Срби су нам најбратскији народ, и вероватно ниједан други народ у Европи, осим њих и нас није кроз историју прошао тако страшне и крваве путеве… Живи Србија!», рекла је Ксенија Симонова.

 

 

Ксенија Симонова је стекла светску славу после победе у телевизијском такмичењу „Украјина има таленат“ 2009. године. Наступала је у краљевском Алберт холу у Лондону, на Евровизији, снимила је филм за модну кућу „Кристијан Диор“, кратак филм за заштиту белих медведа за WWF (Светски фонд за очување дивље природе), наступала је са Тосканским симфонијским оркестром у Фиренци, учествовала на затварању Специјалне Олимпијаде у Атини, наступала у једној сцени са маестром Валеријем Георгијевим на Међународном оперском фестивалу у Ротердаму. Овај списак би се могао наставити. Део њеног стваралаштва је о деци оболелој од рака, о трагедијама избеглица, судбини царске породице, светитељу Луки (Војно-Јасенецком) и преподобномученици Јелисавети, Великом Отаџбинском рату.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;