Одлазећи амерички државни секретар Џон Кери упозорио је да Алеп, највећи сиријски град који је поново под контролом власти, не постане «друга Сребреница» где је 1995. године почињен масакр.

5cc59748ec3a9b4c695eb306f8c8085b

Кери који одлази с функције 20. јануара, поново је позвао на наставак политичког дијалога власти сиријског председника Башара ел Асада и опозиције, али није навео детаље о начину решења конфликта.

 

«Оно што се десило у Алепу је незамисливо. Још су десетине хиљада људи на малом простору у Алепу, а оно што најмање желимо да видимо јесте да се та зона претвори у другу Сребреницу», рекао је Кери.

 

Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура изјавио је у Паризу да је око 50.000 људи, углавном цивила, и даље блокирано у источном Алепу у Сирији.

 

Амерички високи званичник је рекао да преузимање Алепа не значи «крај рата» у Сирији, и да је неопходно наставити преговоре сиријских власти и опозиције.

 

По његовим речима, «легитимина сиријска опозиција», Турска, Катар и арапске земље спремни су да се врате за преговарачки сто у европском седишту УН, Женеви.

 

«Остаје питање да ли је сиријски режим који има подршку Русије, вољан да настави преговоре у Женеви на конструктиван начин», рекао је Кери.

 

У Алепу је почело евакуисање цивила и побуњеника, омогућено прекидом ватре који су одобриле Русија и Турска.

Тагови: ; ;