Амерички званичник је навео да су «Кинези потврдили да су примили демарш, али да нису одговорили на њега».

Ратни брод кинеске морнарице запленио је подводни дрон који је амерички океанографски брод спустио у међународне воде Јужног кинеског мора, због чега су САД упутиле званични демарш Кини уз захтев за враћање подводног дрона, јавио је Ројтерс, позивајући се на неименованог званичника америчког министарства одбране.

 

 

Наводи се да се тај инцидент, први такве природе у новијој историји, догодио јуче северозападно од залива Субик, који се налази на западној обали филипинског острва Лузон, баш у тренутку када се брод америчке морнарице «Боудич», за који амерички званичник наводи да служи за океанографска истраживања, спремао да на површину извуче подводно возило без људске посаде.

 

«Подводно возило без људске посаде је у складу са законима вршило војна истраживања у водама Јужног кинеског мора», рекао је званичник и додао да је на дрону било «јасно обележје на енглеском језику да га не треба вадити из воде – да је имовина САД».

 

 

Ројтерс наводи да ће «заплена дрона појачати забринутост због већег кинеског војног присуства и агресивног става у спорним водама Јужног кинеског мора, који укључују милитаризацију војних испостава».

 

Амерички званичник је навео да су «Кинези потврдили да су примили демарш, али да нису одговорили на њега».

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;