Преврат у Украјини 2014 су припремиле америчке обавештајне службе, рекао је бивши шеф администрације украјинског Председника Андреј Кљујев на заседању Дорогомиловског суда у Москви.

 

Суд је у наставио да разматра захтев бившег заменика Врховне Раде Владимира Олејника да се догађаји у Украјини 2014 године третирају као државни удар. До сада је, у својству сведока, исказ дао бивши Председник Украјине Виктор Јанукович.

 

1

 

«Украјина је доживела две «обојене» револуције, које су део обрасца западних обавештајних служби. У питању је америчка тајна служба», рекао је Кљујев.

 

Он је уверен да су сви ти догађаји били унапред планирани.

 

«То је по свим показатељима пуч, али и војна операција која је припремана више од годину дана», рекао је бивши шеф украјинске председничке администрације.

 

«Било је цивила који су протестовали. Били су ту и они обучени који су бацали молотовљеве коктеле, палили. Њих су обучавале и финансирале западне обавештајне службе», рекао је сведок.

 

Према његовим речима, «покровитељи» су дали доста новца за обуку бораца и дискредитовање полиције и владиних званичника. Да је реч о војној операцији, јасно је по томе да је акција почела истовремено у многим градовима.

 

Кљујев је био на челу председничке администрације под Јануковичем у јануару и фебруару 2014 и он је разговарао са опозицијом о закључивању споразума о решењу кризе.

 

Ката

Тагови: ; ;