Пентагон је потврдио да је кинеска ратна морнарица «заробила» подводни дрон војске САД у Јужном Кинеском мору. Званични представник војног врха САД Џеф Дејвис је рекао да се инцидент догодио у међународним водама и да САД траже од Пекинга да им врати дрон.

 

 

«Кинески ратни брод је присвојио наш дрон у тренутку када је океанографски брод Ратне морнарице САД USNS Bowditch покушавао да га врати. Брод кинеске морнарице ASR-510 се приближио Bowditch на растојање од 457,2m, спустио на воду мањи чамац и покупио дрон. Инцидент се догодио у међународним водама приближно 50 наутичких миља (92,6km) северозападно од филипинске базе Субик-беј», каже Дејвис, додајући да је Bowditch успоставио контакт са кинеским бродом и да је затражио да му подводни дрон буде враћен.

 

„Они су те захтеве игнорисали. Отад на враћању дрона радимо преко дипломатских канала. Нисмо очекивали такав став професионалних војника кинеске ратне морнарице“, признао је Дејвис.

 

Главни портпарол Пентагона Питер Кук је изјавио да се Вашингтон обратио Пекингу са захтевом да дрон одмах врати и да се испоштују обавезе које намеће међународно прав.

 

Кук тврди да се дрон користи за проверу салинитета и температуре океанских вода и провере брзине кретања звука кроз воду.

 

„Ти океанографски подаци су нашој ратној морнарици потребни за свакодневне операције које се изводе у складу са међународним правом“, каже Кук.

 

Одмах је одреаговао и новоизабрани Председник САД Доналд Трамп.

 

„Кина је украла беспилотни дрон Ратне морнарице САД у међународним водама и одвезла га у Кину. То је акт без преседана“, рекао је он.

 

Званични Пекинг тврди да је кинески ратни брод открио неидентификовану опрему и да проверава о чему је реч ради безбедности пловидбе у том подручју.

 

Ката

Тагови: ; ;