Бивши начелник Штаба одбране велике Британије сер Дејвид Ричардс је, у интервјуу за BBC, рекао да је време да западне земље признају да су изгубиле рат у Сирији.

 

 

„Бојим се да смо тај рат изгубили. Али, то не значи да морамо, ако изаберемо добру стратегију, изгубити мир. Уверен сам да западни државници и политичари сада треба да се управо на то сконцентришу“, рекао је генерал.

 

„Запад, на жалост, нема јасну стратегију. А имамо посла са људима какви су Путин и Асад који очито имају стратегију и који су нас надмудрили“, рекао је генерал и додао да Запад сада треба и да се посвети решавању хуманитарних питања у Сирији.

 

Управо овај генерал је 2012 и 2013 предлагао план за упад у Сирију.

 

„Морали смо или поћи на тај корак, па срушити Башара Асада, или почети да га подржавамо. То је била солидна стратегија за чију реализацију је била потребна само једна година. Добили смо одговор да немамо годину на располагању и да тај план зато није довољно добар“, каже Ричардс, додајући да је на то одговорио да је, под тим околностима боље да се почне са подршком Асаду, јер ће се у супротном добити најгори од свих могућих резултата.

 

„Сви смо ужаснути због хуманитарне ситуације у Сирији. Ако не окончамо тај рат, он ће трајати још годинама. Сматрам да је западна либерална тачка гледишта, укључујући и моју, не бојим се да то признам, била веома лицемерна. Ми заврћемо руке, говорећи при том о хуманитарној ситуацији, али никада нисмо били спремни да је разрешимо“, закључио је генерал.

 

Ката

Тагови: ;