Неколико десетина припадника десничарске Аутохтоне-Хрватске странке права (А-ХСП) данас је због могућности да буде забрањен усташки поздрав «За дом спремни» протестовало у центру Загреба, испред седишта Српског народног већа (СНВ), али и водећих странака у Хрватској.

 

 

 

 

Скуп су обезбеђивале јаке полицијске снаге. Окупљени су узвикивали спорни поздрав, а неки су носили натписе са спорним потписима, као и заставе с првим белим пољем у шаховници Хрватске, каква је она била у време нацистичке Независне Државе Хрватске у Другом светском рату.

 

Полиција је испред седишта опозиционе Социјалдемократске партије (СДП) привела неколико особа због вређања полиције, али и председника А-ХСП-а Дражена Келеминца који је узвикивао усташки поздрав.

 

Келеминец је у свом говору упутио је низ увредљивих порука на рачун посланика Самосталне демократске српске странке и председника СНВ Милорада Пуповца, кога је оптужио за антихрватску политику и криминал.

 

Он је рекао да је «проблем и хрватска власт која води исту политику».

 

«Нећемо допустити онима који су били против Хрватске да нам сада забрањују поздрав с којим смо бранили свој дом и своју домовину, а намећу четничке плоче по Хрватској и комунистичке југославенске петокраке звезде», навели су организатори у позиву на протест.

 

После окупљања у Гајовој улици, где је седиште СНВ, окупљени су отишли и до централа владајуће Хрватске демократске заједнице и опозиционе Социјалдемократске партије.

 

Повод за окупљање присталица те ванпарламентарне странке био је недавни закључак саборског одбора о уклањању спомен-плоче за погинуле припаднике Хрватских одбрамбених снага (ХОС) у рату 90-тих у Јасеновцу, недалеко од усташког логора из Другог светског рата, на којој је натпис «За дом спремни».

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ;