Инцидент на Филозофском факултету у Београду синоћ су изазвали чланови и симпатизери организација Анархосиндикални иницијатива и Маркс 21, а не неонацисти, како је наведено у појединим медијима, тврде учесници трибине на којој је избио инцидент.

 

 

Сукоб се догодио на промоцији књиге «Историја Републике Српске» коју је организовала студентска организација «Систем вредности». Говорили су историчари др Предраг Марковић, проф. др Чедомир Антић и Немања Девић.

 

Трибина је прекинута на кратко, а после настављена и трајала је два сата. Према речима проф. др Чедомира Антића, реч је о намештаљци, јер је група анархиста желела да догађај представи као фашистички, па су инсценирали инцидент, снимали, изашли са сведочењем анонимне студенткиње у јавност. Он каже да очекује да се појави цео снимак и види се ко је кога напао и да није било никаквих фашиста на скупу.

 

Немања Девић био је први говорник и током његовог излагања упала је група од око 20 младића, који су, каже Девић, одраније познати на факултету, и да су били организатори и учесници блокаде факултета, иако нису његови студенти.

 

«Дошли су до нас, испред катедре и почели да нам се смеју у лице. Наставио сам да говорим, а они да ремете излагање. Тада је из публике устала група од седам-осам младића која је кренула да се супротставља овима који су упали, да их упозорава на понашање. Почело је коштања, вређање, али није било физичког обрачуна», присећа се Девић немилог догађаја.

 

Девић каже да је неколико полицајаца у цивилу замолило групу хулигана да изађу, што су они учинили. У њиховом друштву, каже, био је и Алекса Нешић, који је већ осуђиван због сличних догађаја. Овога пута, додаје, није се мешао. Проф. Антић каже да су анархисти десет дана унапред најављивали инцидент на скупу и да су организатори због тога затражили асистенцију полиције, да би се спречиле теже последице.

 

«Мислио сам да само хоће да нас вређају и да прекину скуп, а заправо сада је, са овим подметањем појединим медијима, јасно да наш догађај желе да представе као фашистички, да су све инсценирали. Испали смо жртве бруталне монтаже и то ће цео снимак догађаја показати», тврди Антић.

 

Ката

 

Извор Вечерње Новости

Тагови: ;