Министар унутрашњих послова Пољске Мариуш Блашћак је оптужио опозицију да покушава да преузме власт у земљи након што је група посланика у петак блокирала рад Сејма.

 

 

Посланици опозиционих партија су окупирали салу Сејма на тај начин што су приморали председника доњег дома Парламента да на неколико сати обустави седницу. Разлог је удаљење опозициционих посланика «Грађанске платформе» са скупштинске седнице након почетка расправе о предлогу закона о буџету за 2017, када је један од посланика почео свој говор критикујући одлуку Сејма да ограничи рад новинара у згради Парламента.

 

«Ово је био покушај друге «промене преко ноћи», као када су 1992 покушали да преузму власт они који нису могли да прихвате резултате избора. Тако оцењујем јучерашње догађаје. Као илегалан покушај да се преузме власт», рекао је Блашћак за радиостаницу RMF.

 

Термин «промена преко ноћи» је настао када је распуштена Влада Јана Олшевског 1992 године након ноћног гласања у Сејму. Гласање је одржано неколико сати након што је тадашњи Министар унутрашњих послова Антони Мачеревич добио дозволу да објави имена тајних сарадника комунистичке тајне службе. На листи су се нашла и имена три Министра и осам посланика.

 

Ката

Тагови: ; ;