Савет за борбу против корупције је уручио годишњу награду ”Верица Бараћ” за борбу против корупције члану Српске академије наука и уметности и редовном професору Саобраћајног факултета Душану Теодоровићу.

 

У образложењу одлуке се наводи да је Теодоровић одважни научник који жустро жигоше неодговоран однос према формирању образовних и научних институција како би служиле онима чије су амбиције без покрића и којима је диплома потребна као статусни симбол, а не као потврда и доказ знања и оспособљености.

 

 

Захваљујући на награди, Душан Теодоровић се запитао где је Србија на крају 2016 године и због чега је у друштву доминантна идеја једна држава-један вођа.

 

”Зашто академска јавност Србије ћути и дозвољава да појединци са врха власти незаслужено добијају највише академске титуле и звања? Како је могуће да највиши државни функционери имају нетранспарентне породичне приватне фондације? Како смо дозволили да медијски плаћеници, ниских професионалних домета, лажима разапињу по таблоидима појединце који се усуде да укажу на путеве којима треба ићи ка уређеном грађанском друштву?”, рекао је Теодоровић.

 

Душан Тодоровић је професор Саобраћајног факулета, америчког Универзитета и Политехничког института Вирџинија, редовни члан САНУ и Европске академије наука и уметности. Објавио је више од 100 радова у домаћим и међународним часописима из области саобраћајног инжењерства, операционих истраживања и вештачке интелигенције, јавља Бета.

 

Ката

Тагови: ;