Филипински председник Родриго Дутерте је рекао да је спреман, упркос уговору у 1998., да затвори границе земље за америчку војску. Он је тако реаговао након одлуке Millennium Challenge Corporation, америчке агенције за пружање спољне помоћи, да ускрати помоћ овој сиромашној земљи.

 

 

«Разумем да смо уклоњени са листе помоћи Millennium Challenge Corporation. Па, добро, ја то прихватам», цитирао је Асошијетед прес председника Филипина.

 

Према  писању листа, Дутерте је рекао да ако САД могу да тако поступају са Филипинцима, ни Филипинци им неће остати дужни.

 

«Спремите се да напустите Филипине,» – поручио је, објашњавајући да он може у сваком тренутку да откаже војни споразум са Сједињеним Америчким Државама, потписан 1998. године којим је омогућено Вашингтону распоређивање трупа и спровођење војних вежби широм земље.

 

«Бај-бај, Америко», закључио је Дутерте.

 

 

 

Дутерте је већ  раније претио укидањем споразума о војној сарадњи са Вашингтоном. Он је поменуо Русију и Кину, које, како је рекао, би могле бити нови војни партнери Филипинима.

 

«Ја сам спреман да сарађујем са новим пријатељима, Кином и Русијом, да  би се успоставио мир у целом свету. Америка је одлучила  да прекине снабдевање оружјем. А ја сам им рекао : «Па, добро, имам пријатеља који имају довољно оружја. И  продају га по принципу «купи један -добићеш други као поклон.» Зашто бих онда био забринут,“ изјавио је Дутерте у интервјуу за РТ.

 

 

Председник Филипина је рекао да је његова земља била колонија САД скоро 50 година. То је довело до тога да  је зависност од Сједињених Америчких Држава, по речима Дутерта, у крви Филипинаца.

 

«Али постепено ћу објаснити људима зашто сам предузео такве кораке . Чини ми се да ће срца свих Филипинаца разумети. На крају крајева, ја јасно и гласно кажем : «Ми нисмо народ просјака! Ми ћемо живети и без ваше помоћи. Доста! «

 

 

 

Тагови: ; ; ;