Активисти за људска права велике америчке организације Avaaz су за два дана прикупили милион долара за «Беле шлемове». Активисти за себе кажу да штите људска права. Они су спремни да, према сопственим речима, први пожуре да спасу Сиријце након бомбардовања. Међутим, «Бели шлемови» раде искључиво на територији под контролом сиријских побуњеника. Они који их финансирају су почели да постављају питања, јер неки стручњаци тврде да се новац који прикупе можда шаље терористима.

 

 

Креатори великог америчког система за организовање петиција и друштвених кампања Avaaz траже од људи широм света да донирају новац за организацију «Бели шлемови». Према медијима, њихов оснивач је британски шпијун Џејмс Ле Мезури, који има везе са једном од америчких приватних војних компанија које примају наређења директно од Пентагона.

 

Почетком децембра су организатори поставили за циљ да добију милион долара да би наставили да шаљу новац «Белим шлемовима». Тај износ је прикупљен за само два дана, након чега је Avaaz предложио да се акција продужи и да се прикупи додатних милион долара.

 

«73 500 живих. То је број људи које је спасла организација «Бели шлемови» у Сирији. «Бели шлемови» први журе на места погођена бомбардовањем, извлаче људе из рушевина и одводе их на сигурно место», тврде аутори петиције на сајту Avaaz.

 

У тексту петиције, међутим, није поменуто да «Бели шлемови» делују само у областима које су под контролом оружане опозиције. Поред тога, они не дозвољавају Црвеном крсту и Црвеном полумесецу приступ у те области.

 

«Ако се ујединимо, имаћемо довољно могућности да осигурамо «Белим шлемовима» признање које они заслужују и финансирање које им је очајнички потребно. Avaaz ће им послати 100% прикупљеног износа, да бисмо дали наду овим јунацима и земљи која је запала у невољу», позвали су активисти за људска права.

 

Имајте на уму да је организација Avaaz основана 2007 године да би спровела демократску мисију која обухвата позивање људи из целог света да спасу животиње и прикупе донације за заштиту животне средине, да организују протесте великих размера, да поведу кампање против кршења људских права на Блиском истоку и слично. Оснивач организације Американац Рикен Пател је 2012 године проглашен за човека од утицаја на глобалне одлуке према The Huffington Post. Седиште Avaaz је у Њујорку, а представништва се налазе у Француској, Немачкој, Великој Британији и другим земљама.

 

Једна од највећих акција коју је Avaaz организовао је покретање петиција и организовање скупова против тадашњег америчког председничког кандидата Доналда Трампа.

 

 

Шлемови и манекени

 

Активисти, који себе називају организацијом за људска права «Бели шлемови», раде на подручју под контролом сиријских побуњеника и финансирају људе који су отворено против сиријског Председника Башара ал-Асада.

 

Задњи пут је око «Белих шлемова» избио велики скандал након њиховог учешћа у маратону Mannequin Challenge. Тада су снимили видео у коме описују операцију спасавања у једном од сиријских градова у коме су локални становници делимично затрпани под рушевинама.

 

Одмах након објављивања снимка, Револуционарне снаге Сирије су га обрисале, јер се распламсала дебата о томе да ли би и други видео снимци ових такозваних активиста могли такође да буду лажни.

 

Шта кажу Сиријци?

 

У западним медијима «Беле шлемове» називају независним бранитељима људских права. Објављено је да су они спасили на десетине хиљада живота и помогли цивилима у конфликтним зонама. Међутим, дописник РТ Лизи Фелан је сазнала да људи у Алепу немају добро мишљење о овим спасиоцима. Они оптужују «Беле шлемове» да учествују у крађама. Прича се да, чим заштитници виде на телима накит, уклоне га.

 

Један Сиријац је рекао за РТ да су «Бели шлемови» убили његову млађу кћер.

 

«Када сам је довео у болницу, дали су јој инјекцију ваздуха и она је сада мртва», рекао је он.

 

 

Иза кулиса

 

«Бели шлемови» на друштвеним мрежама објављују слике школа и болница које су наводно разрушиле сиријска и руска авијација.

 

Абдула Мухајсини, лидер ултрарадикалне терористичке организације Џебхат ан Нусра, је у једном интервјуу назвао сиријске активисте муџахединима у цивилу и захвалио се «Белим шлемовима» на борби против сиријског режима коју је изједначио са рововском борбом.

 

Важно је напоменути да су неки се од лидера организације, који добијају новац из САД, проглашени за терористе у самим Сједињеним Државама.

 

На пример, у априлу 2016 једном од главних активиста «Белих шлемова» Раједу Салху није био дозвољен улазак у САД. Званично је то објашњено истеком визе. Међутим, према извештајима америчких медија, лидеру хуманитарне организације је улазак забрањен јер је осумњичен за умешаност у терористичке активности.

 

Политиколог Александар Шатилов сматра да се средства, која сакупљају активисти Avaaz за «Беле шлемове», можда користе за подршку сиријској опозицији и терористима «исламске државе».

 

«Треба напоменути да су данас организације за заштиту људских права углавном комерцијални пројекти, никако волонтерски. Напори активиста се користе у политичке сврхе, за шпијунирање и слично. Што се тиче «Белих шлемова», њихови активисти имају улогу посредника или маркетиншку улогу, односно, они покривају акције власти», каже Шатилов, додајући да је такозвана хуманитарна организација «Бели шлемови» неколико пута ухваћена у лажирању видео снимака и фотографија у вези својих активности.

 

«На интернету су се појавиле фотографије на којима се види да су «Бели шлемови» симулирали тешке повреде локалног становништва, које су наводно задобијене након ваздушних удара руских снага. Тако се догодило да се иста «убијена» девојчица три пута појавила на фотографијама, а затим се испоставило да је жива. САД се свим силама труде да спрече пораз сиријске опозиције која јој је савезник од почетка. Врховни главнокомандујући војске Сирије је од почетка сматран за антиамерички настројеног политичара и као неко ко спречава спровођење трансатлантских планова Запада. Њему се посрећило да га је подржала Русија. У супротном би доживео Гадафијеву судбину. САД спроводи политику контролисаног хаоса. Стабилност је за САД неприхватљива. Они имају финансијску корист од рата и покушавају да задрже власт у свету», рекао је експерт.

 

«Бели Шлемови» су у Сирији спремни да помогну САД. Ова организација сарађује са «исламском државом» и другим терористичким организацијама у земљи. Другим речима, «Бели шлемови» су терористичко хуманитарно крило.

 

Маркетиншки трик

 

По мишљењу политичког аналитичара Сергеја Судакова, новац који прикупљају ови активисти за људска права ће се искористити да би САД поправиле имиџ у сиријском сукобу.

 

«САД покушавају да што више пажњу јавности фокусирају на Сирију. Прикупљање средстава, које спроводе друштвени активисти, је маркетиншки трик. Они желе да покажу свету да мека сила функционише. Сви амерички активисти за људска права су повезани са Стејт департментом и са господином Керијем директно. САД желе да искористе «народну дипломатију“, односно друштвене активисте. План америчке Владе је спровођење хуманитарне мисије пред камерама», каже Судаков.

 

Ката и Ирена

 

Тагови: ; ; ;