Прошло је три године након што је последњи амерички тенк напустио Европу. Сада су одлучили да их врате, наводно ради обуздавања енергичне Русије.

 

 

Први амерички тенкови су се већ појавили у Холандији. У околини Ејхелсховена су већ сконцентрисани тенкови „Абрамс”, борбена возила пешадије „Бредли” и самоходне хаубице М109 „Паладин”, јавља NBC, додајући да је у питању критична резерва и да са том техником Пентагон може у Европи да формира још једну тешку бригаду.

 

„Ми не желимо да ризикујемо пораст напетости, али сматрамо да САД имају право да покажу колико су унутар НАТО привржене својим савезничким обавезама”, рекао је генерал краљевске армије Холандије Том Мидентроп.

 

Командант америчких снага САД у Европи генерал Бен Хоџс је рекао да повратак ратне технике показује колико су САД привржене заштити европских савезника и одвраћању агресије.

 

САД и НАТО планирају да и даље повећавају своје војно присуство на истоку Европе, да би тиме дали јасан сигнал Русији.

 

До краја 2016 ће америчке Копнене снаге имати у Европи 2000 комада тешког наоружања. Планира се 90 војних вежби са различитим европским земљама током 2017. На вежбама биће проверена спремност западне војне алијансе да реагује на ескалацију војних конфликата.

 

Ката

Тагови: ; ;