Пољска Премијерка Беата Шидло је оптужила пољску опозицију да, тиме што подстиче протесте Пољака да се боре за слободу извештавања медија из Парламента, покушава да дестабилизује Пољску.

 

ПРОТЕСТИ У ПОЉСКОЈ: ОПОЗИЦИЈА ОПТУЖУЈЕ ПОЛИЦИЈУ ДА КОРИСТИ СУЗАВАЦ

 

«Не смете да свађате Пољаке. Можемо да се расправљамо, али не смеју да се окрећу Пољаци једни против других. А данас се то дешава. Скандалозна су и срамна дешавања испред Председничке палате. Апели да се откаже послушност. Или јучерашњи изгреди у Сејму. Режисери тих догађаја морају данас да чују да зло наносе Пољској. Изневерили сте заједничко добро», казала је Премијерка у обраћању нацији преко државне пољске телевизије.

 

Премијерка је оптужила опозицију да удара у темеље демократије и да то нема ничег заједничког са европским вредностима. Она сматра да протести десетина хиљада Пољака на позив опозиције против реформи Владе у последњих годину дана уништавају Пољаке као народ и њихово заједништво, преноси Бета.

 

«Обавеза Владе је да брине о грађанима и држави. У потпуности испуњавамо то обећање. Изазивање крајњих емоција нема ничег заједничког са реалним стањем у нашој земљи», казала је Беата Шидло.

 

Председник Пољске Анџеј Дуда је подржао право новинара да слободно извештавају из Парламента.

 

Ката

Тагови: ; ;