Председник Европског савета Доналд Туск је у Вроцлаву подржао хиљаде Пољака који су изашли на улице да од власти захтевају право на слободно извештавање медија из Парламента.

 

 

„Есенција Европе јесте јединствени модел демократије у којој грађани, закони и добри обичаји зацртавају границе власти. Не обрнуто. Као што знамо, демократија без поштовања културе, она у којој се људима одузима приступ информацијама и намеће један модел живота, постаје неподношљива као диктатура“, казао је вечерас Туск на свечаном затварању манифестације „Вроцлав престоница европске културе“.

 

У тренутку када масе Пољака протестују на улицама за слободу медија, а група посланика опозиције окупира салу за пленарне седнице Сејму, Туск је апеловао на пољске власти да се сете каква успомена веже Пољаке за месец децембар. Наиме, у децембру 1981 године је комунистичка Влада народног спаса извела тенкове на улице против грађана, увела ванредно стање и угушила све грађанске слободе на годину и по дана.

 

„Након јучерашњих збивања у Сејму и на улицама Варшаве, имајући и лично сећање шта значи децембар у нашој историји, апелујем на оне који имају реалну власт у нашој земљи да поштују грађане. А онима који се боре за европску демократију у Пољској захваљујем. Ви сте најбољи стражари Пољске“, казао је Туск, а преноси Бета.

 

Председник Европског савета је рекао да питање да ли ће демократија преживети у Европи и у Пољској није само реторичко.

 

„То је питање наше будуће егзистенције. Питање наше будућности. Ко данас подрива тај модел газећи Устав, излаже нас стратешким ризицима“, казао је Туск.

 

Ката

Тагови: ; ;