У Заводу за судску медицину и криминалистику Mедицинског факултета у Загребу у петак jе, међу ексхумираним телима у задњих 16 година из масовних, заjедничких и поjединачних гробница, идентификовано jош 17 посмртних остатака Срба страдалих на подручjу Хрватске и бивше Републике Српске краjине (РСK) у периоду од 1991. до 1995. године, саопштио jе данас «Веритас».

 

 

Kако jе наведено на саjту документационо-информативног центра, међу жртвама jе идентификована и Jулка Kостањчек (1914), рођена Kољанин, из села Дрљаче код Сиска, коjа jе у «Oлуjи», изведеноj почетком августа 1995. на заштићено подручjе УН-а сектор «Север» и «Jуг», остала jедина у селу у коjем су jе и убили припадници Хрватске воjске, наjвероватниjе 7. августа 1995. године.

 

Наводи се да jе она преживела логор Jасеновац и била удата за Хрвата Стеву Kостањчека, а после мужевљеве смрти живела jе код ћерке у Дрљачама.

 

«Веритас» jе навео да jе у последњих 16 година из заjедничких, масовних и поjединачних гробница на подручjу Хрватске и бивше РСK ексхумирано укупно 1.396 лешева српских жртава, од чега jе до сада идентификовано 1.003 посмртна остатка.

 

На «Веритасовом» списку несталих jош се налази 1.843 особе српске нациналности, коjи су нестали у периоду 1991-1995. на подручjу Хрватске и бивше РСK.

Mеђу несталима jе 1.303 цивила, од чега 506 жена.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;