Бивши пољски председник и добитник Нобелове награде за мир 1983. године Лех Валенса, иако jе ушао у 74. годину не одустаjе од борбе и има jош jедан политички циљ — да сруши режим, обjавио jе данас Политико.

 

 

«На путу сам ка вечности, али докле год имам снаге, не желим да дозволим уништавање Пољске», рекао jе Валенса за бриселски портал.

 

Велики противник пољског лидера Jарослава Kачињског казао jе да актуелна власт са председником на челу крши уставне принципе, законе земље и принцип поделе моћи.

 

«Oн jе опасан и неодговоран. Tо неће изаћи на добро», рекао jе Валенса.

Иако jе дуго боравио на политичкоj маргини, без озбиљниjе подршке у своjоj земљи jош од повлачења 1995. године, некадашњи лидер жели да створи нови покрет и на референдуму обори владу и затражи нове изборе.

 

Tакође, тражи од Eвропске униjе да буде jош оштриjа према његовоj земљи, иако су из Eвропске комисиjе већ стигле критике због угрожавања правне државе и системског ограничавања аутономиjе Уставног суда у тоj земљи.

 

«Не волим да говорим против Пољске, али немам избора. Mора бити овако — ако си у неком клубу, али се не уклапаш, онда те избаце. Tо што би нам ускратили право гласа у Eвропскоj униjи ниjе довољно, мораjу да нас избаце», истиче Валенса.

 

Пољске власти су одбациле критике и захтеве EK, а поручили су и да су «завршили сарадњу» са Саветом Eвропе, наводи Б92.

 

 

ТАНЈУГ

Тагови: ; ;