Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је ће Република Српска свој рођендан славити 9. јануара, што потврђује и нови Закон о Дану Српске.

 

 

Чубриловић је рекао да је немогуће да било ко одређује неком другом датум рођења или датум који ће славити, као што се догодило у овом случају.

 

 

«Политички мотив који се крије иза тога јесте да се покаже да Република Српска није постојала пре потписивања Дејтонског мировног споразума, дакле пре 21. новембра 1995. тодине. Република Српска као дан свог рођења слави онај када је донесена декларација о њеном оснивању — 9. јануара 1992. године», објаснио је Чубриловић за «Вечерњи лист», издање за БиХ

 

Говорећи о давању повеља Народне скупштине Републике Српске лицима којима је суђено или се још суди у Хашком трибуналу, Чубриловић је истакао да нико од њих није одговарао за улогу коју су имали у оснивању Народне скупштине 1991. године, за шта су им додељене повеље.

 

На питање колико су реалне најаве организовања нових референдума у Републици Српској, Чубриловић је рекао да је на то питање тешко одговорити, јер се референдуми организују о разним питањима, али сматра да није реално да Република Српска организује референдум о отцепљењу.

 

«То је медијска и политичка манипулација којом се маше сваки пут када се спомене реч референдум», констатовао је председник Народне скупштине Републике Српске.

 

Чубриловић је навео да је Народна скупштина Републике Српске у последње две године најефикаснији парламент у БиХ и парламент са најнижим трошковима.

 

Као главне изазове који ће се пред Народном скупштином наћи у идућој години Чубриловић види теме које су дефинисане у упитнику ЕУ.

 

«Највише времена у идућој години законодавне власти у БиХ потрошиће на усклађивање нашег законодавства са европском праксом», закључио је Чубриловић.

 

 

РТРС

Тагови: ; ;