Савет безбедности УН данас је једногласно усвојио резолуцију којом се позива на што хитније распоређивање посматрача те светске организације у Алепу који би надгледали евакуацију.

 

 

Посматрачи ће имати обавезу и да подносе извештаје о судбини цивила који остану у том сиријском граду.

 

Чланице Савета безбедности УН постигле су синоћ договор о нацрту резолуције о посматрачима у Алепу, након што је Француска узела у обзир примедбе Русије.

 

Ово једногласно изгласавање резолуције представља први показатељ једниства у протеклих неколико месеци међу светским силама око кризе у Сирији, оцењује АП.

 

Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин рекао је синоћ да мисли да имају добар текст.

 

Претходно је Француска поднела нацрт резолуције у коме се генерални секретар УН Бан Ки-мун позива да одмах распореди посматраче који би пратили евакуацију цивила из опкољених делова Алепа и да ли се поштује међународно право.

 

Русија је, међутим, најавила да ће ставити вето на тај нацрт уколико не буде измењен и поднела свој нацрт, према коме би за слање посматрача УН у тај град било потребно одобрење сиријске владе.

 

Чуркин је долазећи на затворену седницу УН рекао да би слање посматрача да «лутају по рушевинама Алепа» био позив на катастрофу.

 

У руском нацрту су били искључени било какви посматрачи УН током евакуације цивила из Алепа.

 

Нацртом резолуције који су предложили Руси, генерални секретар УН се позива да осигура безбедност и друге аранжмане у «координацији са заинтересованим странама», укључујући сиријску владу која сада контролише источни део Алепа како би се особљу УН омогућило да «прати услове у којима се налазе цивили који остану у Алепу у свијетлу међународног хуманитарног закона».

 

Дипломатски извори су током седнице АП-у рекли да чланице Савета безбедности разговарају да ли је могуће спојити ова два текста и после трочасовних преговора тај договор је постигнут.

Тагови: ; ; ;