За Странку демократске акциjе (СДA) Бакира Изетбеговића jе неприхватљив договор председника РС и члана Председништва БиХ из реда хрватског народа, Mилорада Додика и Драгана Човића о, како се наводи, слабљењу Уставног суда БиХ, јавља Танјуг.

 

 

Из те странке су наjавили да ће одбацити сваки предлог Закона о Уставном суду коjим се урушаваjу његове надлежности, начин одлучивања и састав.

 

«Зауставит ћемо и оваj очаjнички покушаj Mилорада Додика да, у све већем страху од правосудних институциjа Босне и Херцеговине, уздрма уставни поретак и произведе кризу коjом ће зауставити европски пут наше државе», наводи се у саопштењу те странке.

 

 

СДA оцењуjе да прави проблем за Mилорада Додика ниjе Уставни суд БиХ, већ да се његов страх односни на стварање ефикасног правосуђа на државном нивоу коjе ће се истински и одлучно борити против корупциjе.

 

Стога се, додаjу, довођењем у питање и урушавањем правосудних институциjа покушаваjу генерирати вештачке кризе како би се прикрили криминал и корупциjа у властитим редовима.

 

Kорупциjа jе наjопасниjа претња сигурности, стабилности и просперитету ове државе и њених грађана.

 

Tо jе оно од чега Mилорад Додик константно покушава одвући пажњу домаће jавности.

 

Борба против корупциjе jе jедан од кључних приоритета на коjи се БиХ обавезала у Реформскоj агенди ко и у “Изjави о опредељености за реформе у оквиру процеса приступања EУ” коjу су лидери 14 парламентарних политички странака потписали.

 

Због тога ће, како се наводи, СДA заjедно са своjим партнерима на државном нивоу инсистирати на детаљноj анализи учинка правосудних институциjа у борби против корупциjе, нарочито на процесуирању великих корупциjских афера на свим нивоима власти.

 

СДA ће бити партнер само онима коjи добронамерно желе преиспитати резултате рада правосудних институциjа у циљу унапређења њихове ефикасности у борби против корпуциjе коjа нагриза темеље друштва и државе, стоjи у саопштењу.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;