Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) још крајем 1970. године је наговестила распад бивше Југославије, наводећи да су републике и покрајине те државе, „својеврсна измошљотина 20. века“, у ствари одвојене нације, различитих историја, етничког и културног састава, преносе агенције. ЦИА је још тада указала на Загреб као извор тензиција те Хрвате описала као милитантне националисте.

 

 

На недавно објављеним мапама са којих је ЦИА скунула изнаку тајности види се да је Југославија била под лупом осамдесетих и деведесетих година. Међутим, још је седамдесетих ЦИА предвидела њен распад.

 

Закључци ЦИА-е наведени су у извештају начињеном 20. новембра 1970. године, који је, према америчком закону о доступности информација тек од скоро доступан широкој јавности, у склопу читавог низа документа који се односе на разне сумњиве активности те агенције, али и озбиљне анализе односа снага у тадашњем Совјетском Савезу, Кини или бившој Југославији.

 

 

„Главно питање је опстанак федерације. Постоји озбиљан потенцијал за катастрофу,“ наводи се у извештају ЦИА-е који је потписао шеф службе за специјална истраживања Хал Форд. У извештају се, такође, разматрају могуће последице евентуалног отцепљења Хрватске, војне управе под контролом Срба и совјетске интервенције, која би, можда, следила такав развој догађаја.

 

ЦИА је указала на озбиљне разлике између Словеније и Хрватске, „католичких и најразвијенијих“ република тадашње федерације, означујући Загреб као „извор константних тензија“ у СФРЈ. Одређујући однос снага међу републикама, ЦИА је Босну и Херцеговину и Црну Гору ставила на страну Србије, док се Хрватима и Словенцима „приближила“ Македонија. Хрвати су, тако, описани као „милитантни националисти“, од којих се издвајају „космополитски“ Далматинци, пренеле су агенције.

 

 

ИН4С

Тагови: ; ;