Недавна изјава америчког председника Барака Обаме да је  Русија «слаба земља која се бави продајом нафте и гаса» — је манифестација беса, рекао је политички аналитичар и члан Факултета друштвених наука (ЕХЕСС) у Француској, Жак Сапир. Он је ово изјавио гостујући на радио станици  Франце Инфо .

Очигледно, те речи су  увреда од стране  америчког  председника. Обама је рекао да је Русија слабија него  Сједињене Америчке Државе у наступу беса,» – рекао је Сапир.

 

Према аналитичару, Обамина реторика тешко да  одговара стварности. «Морамо имати на уму да је Русија — највећа земља на свету, поседује неисцрпне ресурсе, које нема у било којој другој земљи», — рекао је он.

 

На питање о томе  које конкретне мере  може предузети Барак Обама против Русије, Сапир је рекао :  «Ако говоримо о економским санкцијама, јасно је да оне неће имати никакав значајан утицај, ако се предузиму  мере друге природе, дипломатске или чак војне, постоји велики ризик да ће Русија  на то одговорити адекватно. »

 

Поред тога, Сједињене Државе требају  узети у обзир и какве реакције ти  кораци  могу да изазову у Кини, јер  су  Москва  и Пекинг у  јако добрим односима.

 

То је питање, како каже Сапир, о ком Сједињене Државе морају да размисле пре него предузму неке мере  којима могу проузроковати  погоршање односа не само са Русијом,већ и са Кином.

 

Тагови: ; ;