Зид између јужне и северне Митровице неће бити срушен, потпора ће бити редизајнирана у степениште повезано кружним током који се гради и на северној страни. изјавио је градоначелник Косовске Митривице Горан Ракић.

 

 

 

 

 

«Све ће бити урађено по пројекту који је дефинисан још прошле, а ове године додатно потврђен у Бриселу», рекао је Ракић за сутрашњу Политику.

 

Према његовим ријечима, дефинитивно је договорено да ће зид бити редизајниран у виду степеништа, с чим се сагласила и Едита Тахири.

 

«Разговор је вођен у Приштини и трајао је неколико сати. Све је јасно дефинисано и три стране су се сложиле да потпора за зид буде скраћена за 90 центиметара и изграђено степениште које ће бити веза са шеталишном зоном», казао је Ракић.

 

Он је навео да су званичници ЕУ приштинским властима стопирали рјешење о рушењу и предочили им ново, које подразумијева редизајнирану потпору.

 

«Али Приштина опструише цијели договор како би оптужила српску страну за непоштовање и приобијање рокова», каже градоначелник Косовске Митривице.

 

На питање имају ли житељи сјеверне Митровице разлога за страх од насилног упада албанских екстремиста са југа, Ракић је рекао да су на опрезу.

 

«А ако евентуално и дође до непредвиђених ситуација, очекујемо да Кфор, Еулекс и Косовска полиција реагују у складу са мандатомм који им је повјерен», казао је Ракић.

 

Поводом питања да ли село Суви До припада јужном или сјеверном дијелу града, Ракића је рекао да је то село дио сјеверне Косовске Митровице и територијално и законски.

 

«Питање овог села јос није затворено, а коначну ријеч даће преговарачки тимови на једном од трилатералних састанака у Бриселу», навео је Ракић.

Тагови: ; ;