Египатска полиција ухапсила је фотографа који је на друштвеним мрежама постављао лажне снимке рањене деце из Алепа, као и лажне слике повређених људи и разарања у сиријском Алепу.

 

 

Како је објавило Министарство унутрашњих послова Египта, на својој званичној ФБ страници «филмска» екипа, која је обухватала поред помоћника фотографа, и родитеље младих глумаца, ухапшена је у покрајини Порт Саиду.

 

ПОГЛЕДАЈТЕ СНИМАК НАСТАНКА ЛАЖНИХ ВЕСТИ ИЗ СИРИЈЕ: «Египатске власти објавиле снимак процеса лажирања вести из Сирије»

 

Полиција је успела да их ухвати на лицу места током монитрања фотографија, на рушевинама, уништених одлуком власти као нелегални објекти. Пажњу припадника полиције је привукла девојчица у крвавој белој хаљини са белим медведићем у рукама. Плишана играчка је такође била попрскана црвеним тачкицама.  За «крв» је провером  одмах установљено да је обична боја.

 

чувена лажна фотографија сиријског дечака

 

После кратког саслушања и прегледања опреме, фотограф је рекао полицији да је имао намеру да објави ове фотографије на друштвеним мрежама, представљајући их као слике из Алепа.

 

Фотограф је од стране полиције задржан у притвору док се не истражи овај инцидент. Остатак ове «филмске» екипе је пуштен уз кауцију.

 

наводне «жртве» хемијског напада у Сирији

 

Подсетимо да су управо овакве лажне фотографије пласиране путем друштвених мрежа  представљане као дело ваздушних удара руске и сиријске авијације над цивилима, да би се изазвала осуда светске јавности.

 

 

 

Тагови: ; ; ;