Појавиле су се информације да су милитанти у Сирији заправо оставили официре западне регионалне команде америчке коалиције у подруму у источном Алепу. За сада нема ни званичне потврде, ни деманта.

 

 

Поставља се питање зашто западни саветници нису изашли из Алепа преко хуманитарних коридора.

 

Башар ел Асад, а и сви његови савезници су добили леп бонус. Сиријске обавештајне службе заробиле су десетине западних војних саветника, који нису успели да напусте подручје источног Алепа. Они су имали могућност да изађу из «котла», али из неког разлога, официри НАТО-а нису искористили хуманитарне коридоре, преко којих су изашле хиљаде лако наоружаних милитаната.

 

Стручњаци не искључују могућност да је у последњим данима битке за источни Алеп дошло до озбиљних несугласица између милитаната и западних војних саветника по питању војног пораза.

 

Помоћ са Запада којој су се терористи надали, није стигла, дипломатски притисци на Русију, Сирију и Иран нису успели, источни Алеп је пао, а са њим и кредибилитет западних тутора.

 

Одлазећи, терористи су официре НАТО-а и блискоисточне «колеге» барем оставили у животу. Сакривени у једном подруму у источном Алепу, који је уређен као штаб, потпуно деморалисани, нису чак ни доказе уништили.

 

Западни војни саветници су се до последњег тренутка надали да ће стићи помоћ и слали сигнале, што је на крају довело сиријске специјалне снаге до њиховог скровишта, иако је мало вероватно да је до откривања дошло без употребе руске технике и обавештајаца.

 

Сада је на реду велики посао. Реакција западних медија и дипломата ће бити предвидљиво негативана. И није само то тема дискусије, нарочито не сада када постоје конкретна имена.

 

Алеп: Сиријске специјалне јединице заробиле више од 130 припадника америчке коалиције (списак имена и држава)

 

Списак официра НАТО-а, који тренутно кружи интернетом, није потпун, и сиријски новинари тврде да је то само део листе.

 

Сиријски новинар Саид Алшариф, саопштио је да се на списку заробљених официра налазе грађани САД, Француске, Велике Британије, Немачке, Израела, Турске, Саудијске Арабије, Марока, Катара.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;