Министарство унутрашњих послова Египта је објавило видео-снимак лажирања вести из Сирије у коме се виде «рањена деца» која би се нашла на фотографијама наводно из Алепа.

 

Филмска екипа је задржана у провинцији Порт Саиду, а поред сниматеља, у лажирању вести из Сирије су били укључени и њихови родитељи који се такође сада налазе у притвору.

 

У извештају египатског Министарства унутрашњих послова се наводи да је пажњу полицајаца који су туда пролазили, привукла девојчица у «крвавој» хаљини са медом у рукама, коју су сликали у близини остатака зграде претходно уништеној одлуком локалних власти.

 

Полиција је установила да је «крв» само обична фарба. Сам фотограф је признао да је фотографије планирао да употреби на друштвеним мрежама и погрешно их представи као слике разарања и рањених у сиријском граду Алепу.

 

У понедељак, Савет безбедности УН усвојио је резолуцију о праћењу евакуације цивила из Алепа и пружање непосредне хуманитарне помоћи становништву. Из источног Алепа је у понедељак евакуисано је пет хиљада људи.

 

Фотограф који је у свет слао лажне фотографије «рањене деце из Алепа» ухапшен у Египту

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;