Председник Републике Српске Милорад Додик је изјавио да босански језик не постоји и да бошњачки народ не може наметати тај језик свима у БиХ, јер је то мајоризација која се неће дозволити.

 

 

„Јесте несрећно уписан у Дејтонски споразум. То је неко очигледно урадио из калкулације. Али, у БиХ може да постоји само нешто што се овде може договорити“, рекао је председник Српске, додајући да је неприхватљиво да Савет Министара БиХ разматра информацију о кршењу права Бошњака на коришћење босанског језика у Републици Српској.

 

„Регулисање надлежности, начина одлучивања и састава Уставног суда БиХ је кључно питање овог времена. То је питање наше будућности и питање да ли Републике Српске има за пет-десет година“, рекао је Додик, додајући да се морају укинути додатне надлежности те правосудне институције.

 

Савет Министара БиХ је у уторак обавило расправу о информацији Министарства цивилних послова БиХ о кршењу уставног права Бошњака на слободно коришћење и употребу босанског језика у Ентитету Република Српска, чију израду је затражио Колегијум Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, пише Радио слободна Европа.

 

Ката

Тагови: ;