Пентагон је од прелазног тима новоизабраног председника САД Доналда Трампа добио допис у коме су наведени будући приоритети америчког сектора одбране међу којима нема Русије, коју одлазећа америчка администрација сматра «главном претњом по националну безбедност САД».

 

 

 

Министарство одбране ће се под новом администрацијом фокусирати на борбу против «Исламске државе», изградњу одбрамбене моћи земље, сајбер-безбедност и већу ефикасност. На списку приоритета сектора одбране се налазе још и Кина и нуклеарни програм Северне Кореје. Русија се као једна од традиционалних главних претњи САД и не помиње.

 

Аутор дописа је заменик помоћника министра одбране Брајан Мекеон, који га је саставио ослањајући се на упутства једне од Трампових саветница, Мире Рикардел. На првом месту је наведена борба против терористичке организације «ИД» и њено уништење. На другом је потреба за јачањем одбрамбене моћи САД. Трећи на листи је развој стратегије о сајбер-безбедности. Документ се завршава захтевом да се траже начини за ефикаснији рад Пентагона.

 

Прелазни Трампов тим је, међутим, позвао на то да се допис не узима као «свеобухватни» и да се не сматра коначном листом приоритета Доналда Трампа у сектору одбране.

 

Пентагон је одбио да коментарише добијена упутства, рекавши само да су за Трампа одржани брифинзи о политици према Русији.

 

„Припрему приоритета остављамо њима (Трамповом тиму). Много пута смо за њих спроводили брифинге о политици према Русији“, објаснио је заменик портпарола америчког Министарства одбране Гордон Троубриџ.

 

 

Министарство је такође нагласио да је засад рано да се говори о будућем правцу нове администрације у војној области, јер нови шеф Пентагона још увек није ступио на дужност. Подсетимо да је за ову позицију Доналд Трамп поставио пензионисаног генерала Морнарице Џејмса Метиса, који међу америчким војницима има репутацију харизматичног лидера и чврстог команданта.

 

Важно је напоменути да је прошле недеље амерички Центар за превентивне мере израдио извештај у којем је поново назвао Русију главном претњом САД у 2017. години. Посебно се разговарало о могућем сукобу између Русије и НАТО снага који би имао „велики утицај“ на САД. Заједно са тим је констатовано да је вероватноћа таквог развоја „умерена“.

 

Раније су о Русији као претњи број један говорили шеф Здруженог генералштаба америчке војске генерал Џозеф Данфорд и министарка ваздушних снага Дебора Ли Џејмс.

 

Осим тога, амерички Конгрес усвојио је нацрт буџета одбране земље за 2017. фискалну годину, који практично ставља забрану на војну сарадњу са Русијом. Истовремено су аутори овог нацрта истакли да та забрана под одређеним условима и у националном интересу Сједињених Америчких Држава може да се укине.

 

 

Тагови: ; ; ;