Убиство руског амбасадора у Турској Андреја Карлова није терористички напад, већ «одмазда за злочине руског председника Владимира Путина у Сирији», пише новинар листа Њујорк дејли њуз Герш Кунцман.

 

 

Карлов је био «Путинов човек у Турској, отелотворење политике у оквиру које су бацане бомбе на децу, а авиони уништавали цео град помажући сиријском лудаку Башару ел Асаду у његовој крвавој кампањи који је чак наручио убиства радника УН», навео је Кунцман.

 

Аутор текста наводи да не „лије сузе“ за руским амбасадором и изненађен је што се убиство није десило пре неколико месеци.

 

«Правда је задовољена», каже Кунцман.

 

 

Новинар оцењује да Карлов није био дипломата, већ војник у Турској и да није битно где је убијен — на бојном пољу у Алепу или у галерији у Анкари.

 

«Његов убица је, такође, био војник — не терориста, већ војник. Терористи убијају невине људе, газе камионом на божићним вашарима или се авионима закуцавају у небодере. Војници убијају исте такве војнике», пише он.

 

 

Новинар Њујорк дејли њуз наводи да је изненађен што се убиство није десило пре неколико месеци, да не «лије сузе за руским амбасадором» и да је сада «правда задовољена».

 

Новинар упоређује терористички напад у Анкари са убиством немачког дипломате Ернста фом Рата у Паризу 1938. године.

 

«Дипломата кога је упуцао јеврејски студент, наравно, није био невина жртва. Он је у очима многих био оличење Хитлерових злочина, геноцида, антисемитизма и агресије која је наткривала свет», оцењује Кунцман.

 

«Да ли ће временом бити оправдано убиство које је починио Алтинтас, пресудиће историја. Она је оправдала убицу дипломате Ернста фом Рата, али и остале који су се борили против агресије и борили за слободу», закључује Кунцман.

 

 

Андреј Карлов убијен је у понедељак на отварању изложбе у Анкари. Убица је испалио неколико хитаца у леђа руског амбасадора, а ране су биле фаталне. Нападач је ликвидиран у акцији полиције. Министарства спољних послова многих земаља осудила су убиство амбасадора, а руско Министарство спољних послова квалификује инцидент као терористички напад.