Пре два дана је египатска полиција саопштила је ухапсила фотографа и групу његових помоћника у прављењу лажних сцена разарања у источном Алепу уз учешће деце, наводно жртава сиријске војске. Са растућим губицима милитаната и њиховом коначном поразу у источном Алепу, интезивирана је и кампања западних медија о наводној угрожености цивила од стране владиних снага. РТ је истраживао ко стоји иза тока лажних вести

Како су почели да се ослобађају делови  источног Алепа од терориста, на друштвеним мрежама су почеле да се појављује срцепарајуће поруке људи који себе називају активистима и захтевају подршку међународне заједнице због наводног предстојећег геноцида од стране владиних трупа.

 

Међутим, када се ситуација у ослобођеним сиријском граду стабилизована, многи корисници Твиттер и Фацебоок су постали заинтересовани да открију ко су људи који су апеловали за помоћ

 

Међу западним медијима и разних хуманитарних групама као симбол страдања опозиције у источном Алепу постала је Бана Алабед — седмогодишња девојчица, која је фотографије разрушеног Алепа постављала на Твиттеру. Десетине хиљада људи, посебно у западним земљама и арапским држава, који подржавају опозицију, захтевало је од Владе Сирије и Русије да прекине операције против терориста «Џахбхат ен-Нусра»  којој су у то време биле потпуно потчињене све оружане групе у источном Алепу

Главни западни медији попут ЦНН и ББЦ, емитовали  су фотографије које је слала мала Бана Алебад због драмског ефекта, игноришући чињеницу да сиријска војска ослобађала од милитаната квартал по квартал, а 1,5 милиона цивила слави   ослобађање града.

 

Западним ТВ каналима, није пало на памет једно очигледно питање, одакле седмогодишњој девојчици уређај са приступом Интернету у «опкољеном» Алепу и перфектно знање енглеског језика потребног за свакодневно пласирање „молби»?

наводно кућа мале Бана Алабед

Треба напоменути да су коментари оних који су питали «зашто је њен рачун за помоћ регистрован у Великој Британији», одмах били уклоњени и бановани.

 

 

Подсетимо још једном на то да су пре два дана, египатске власти успеле да ухапсе групу људи који живе у Порт Саиду, са којима је било двоје деце. Министарство унутрашњих послова је известило да су ове особе приведене у тренутку  када је један од младића фотографисао девојчицу обучену у белу хаљину, попрскану црвеном бојом која је изгледала као крв.

 

Њена рука је у завојима са повезом на коме су били такође трагови исте боје. Она је држала плишаног медведића који је исто тако био испрскан црвеном бојом . Као сценске кулисе они су користили рушевине куће, која је срушена законском одлуком о рушењу египатских власти.

 

Током испитивања, они су признали да су радили фотографије у циљу њихове дистрибуције на друштвеним мрежама, представљајући их као стварне догађаје који се одвијају у Алепу.

Бана Алабед са мајком.На девојчици је приметна чиста и уредна гардароба што је у потпуној супротности са сликом њеног разрушеног дома

 

Још један доказ  лажних активиста је и прича о две «Обичне маме из Чикага» које су активно информисале своје сународнике о тешкој судбином деце на истоку Алепа. Интезитет њихових апела да се заустави офанзива владиних снага је растао, са порастом губитака на страни милитаната.

 

Међутим, Твиттер корисници су ускоро открили да «обичне мајке» Беки Керол и Венди Видом су заправо професионални Пи-Арови.

 

Керол је била на челу консултантске фирме, и председник организације «Жене за Обаму», док је Венди уредница за друштвене мреже ЦБС ТВ канала, који у својим извештајима о источном Алепу је у више наврата извештавао о «малој» Бане Алабед.

Лола

Тагови: ; ;