Као подршку Србији, Русија нам поклања шест авиона МиГ-29, а прва фаза њихове модернизације коштаће нас између 180 и 230 милиона евра, рекао је српски премијер Александар Вучић након састанка са руским министром одбране Сергејем Шојгуом, пренео је Спутњик.

 

фото: Влада Републике Србије

 

«Ако бисте рачунали да такве авионе купујемо, коштали би нас око 600 милиона евра. Онда можете да видите колико смо добили повољне цене и колико смо добили на поклон, бар када је реч о авионима», рекао је премијер Александар Вучић који борави у посети Москви.

 

Додао је да то драматично побољшава оперативно функционалне способности Војске Србије до те мере да то као да неће бити иста војска.

 

«То је немерљиво у односу на оно што смо имали. Добили смо на поклон и 30 тенкова Т72 С и 30 борбених извиђачких оклопних возила БРДМ 2 и цеви 14,5 мм (мање топове)», рекао је Вучић, како га цитира Спутњик.

 

 

Шојгу: Србија доказала спремност да помогне Сирији

 

Навео је да је са комплетним војним врхом индустрије и Сергејем Шојгуом имао веома дуг састанак и да је на састанку поновио став о војној неутралности наше земље.

 

«Унапредили смо наше веома добре пријатељске односе. Најважније је да ћемо да правимо заједничке планове трогодишње и петогодишње заједничке сарадње, зато што смо ми земља којој је много потребно и желела би све одједанпут, али то није могуће», поручио је премијер.

 

«Што се тиче противваздушних система, договор је да на противваздушним системима радимо заједно. Причали смо и о ‘буку’ пре свега, и о ‘буку М2’ и о ‘тунгуски’, али за 2018. годину, што је за годину дана», рекао је Вучић.

 

 

Шојгу предложио да се тактичне вежбе војске Русије и Србије одржавају сваке године

 

Додао је да мисли да је урађен огроман посао за нашу земљу, «све што смо причали деценијама, 29, 30 година».

 

Вучић је подсетио и да хеликоптери нису били набављани 35 година, па су ове године стигли у Србију.

 

Кад је реч о авионима, до петка би требало да буде потписан уговор, а постоје две могућности, рекао је Вучић.

 

Како је прецизирао, прва је да руска армија превезе те авионе, који су, како је додао, способни да лете и одлични, и у марту да се заједно са руским мајсторима ремонтују у Србији.

 

Друга је да остану у Русији до септембра-октобра, па да у новембру следеће године дођу у Београд потпуно ремонтовани и са новим агрегатима.

 

«Још се гледа која ће од те две опције да буде прихваћена, ми гледамо шта је за нас лакше, боље и тако ћемо и да поступимо», нагласио је премијер.

 

 

Према његовим речима, било је речи и о другим аспектима сарадње у области војне индустрије.

 

«Ми смо и данас могли да узмемо бук 1, 2 по тржишим ценама. Немамо ми тих пара у овом тренутку, то је 500 милиона, па боље да сачекамо 2018, па опет нешто да добијемо», приметио је Вучић.

 

 

 

 

Тагови: ; ;