Заветници одали почаст убијенем руском амбасадору

Чланови Српски сабора Заветници су се данас окупили испред амбасаде Руске Федерације да би одали почаст убијеном руском амбасадору Андреју Карлову и пренели поруку солидарности српског народа упућену  Русији.

Испред руске амбасаде се поред чланова Заветника нашао и поприличан број грађана који су стрпљиво чекали у реду да се упишу у књигу жалости.

Полако, у тишини, спуштених погледа, чланови Заветника су прилазили и палили свеће за покој душе руског амбасадора Андреја Карлова, кога је рука атентатора заувек одвојила од његових најмилијих.

Након паљења свећа, делегација Заветника на челу са председником Стефаном Стаменковским је предала писмо Његовој Екселенцији амбасадору Русије, Александру Васиљевичу  Чепурину.

„Ваша екселенцијо, уважени господине Чепурин, У име Српског сабора Заветници упућујемо државном руководству и народу Руске Федерације изразе најдубљег саучешћа поводом мучког убиства руског амбасадора, господина Андреја Карлова, у Анкари.Атентат на руског дипломату у Турској најмонструознији је облик тероризма који је данас највећа претња миру и безбедности у свету.

Овај трагични догађај још једном показује да је тероризам највећи безбедносни изазов данашњице који захтева снажан и немилосрдан одговор међународне заједнице. Принципијелна политика Руске Федерације допринела је да се на многим местима у свету успостави мир и стабилност, у складу са међународним правом, што трагичну погибију амбасадора Карлова чини још тежом.

Српски народ увек ће бити посвећен одбрани међународног мира и стабилности и најоштрије осуђује све облике екстремизма. У том погледу пружамо пуну подршку напорима Руске Федерације у одлучној борби против међународног тероризма, уверени да ћемо заједничким снагама спречити сваки даљи покушај дестабилизације и угрожавања мира и живота наших грађана. У овом тужном тренутку најискреније саосећамо и са породицом трагично настрадалог руског дипломате.“

 

У исто време са делегацијом Заветника у реду за уписивање у књигу жалости, могло се приметити и присуство страних делегација и домаћих политичара.

 

Председник Заветника Стефан Стаменковски се уписује у књигу жалости

Подсетимо да су  Заветници  на исти начин изразили саосећање након пада руског авиона A-321 изнад Синаја  прошле године, када је погинуло 224 путника и чланова посаде.

Лола

Коментари: