Дачић је и додао да не верује да би земље које приговарају Србији зато што није подржала резолуцију или барем била уздржана, можда гласале за резолуцију када би се на сличан начин окарактерисало стање на Космету.

 

 

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да се Србија током председавања ОЕБС-а трудила да не пређе линију која је означавала пристрасност а да у одређеним моментима има резолуција које су толико оштре да Србија не може да их подржи јер има своје интересе.

 

Дачић је, одговарајући на питања новинара у вези са недавно усвојеном резолуцијом у Генералноја скупштини УН којом се позива на међународно посматрање ситуације у области људских права на Криму, када је Србија гласала против, поновио да има резолуција које су биле толико оштре да прелазе границу да се то може ценити као уздржаност.

 

«Језик, тон, начин како је окарактерисана Русија у том документу за Србију је био неприхватљив», навео је шеф дипломатије.

 

 

У конректном случају, додао је, тешко би било задржати добре односе са Русијом уколико би се прикључили таквој резолуцији.

 

Министар спољних послаова је нагласио да Србија неће имати последица због тога што није подржала поменуту резолуцију јер је, како је рекао, Србија је аутономна у вођењу спољне политике.

 

Додао је да нисмо део ЕУ, да не утврђујемо заједничку политику већ смо у обавези да јој се постепено прилагођавамо.

 

«Русија је у тој резолуцији оквалификована на најгори могући начин те Србија због тога није могла да прихвати резолуцију», рекао је Дачић и додао да не верује да би земље које приговарају Србији зато што није подржала резолуцију или барем била уздржана, можда гласале за резолуцију када би се на сличан начин окарактерисало стање на Космету.

 

«Нама неко да држи лекције из принципијелности – далеко су они од тога», закључио је Дачић.

 

 

Подсетимо, Србија је у УН-у гласала против резолуције чији је аутор Украјина, а којом се позива на међународно посматрање ситуације у области људских права на Криму.

 

Амбасадор Украјине у Србији Олександар Александрович изјавио је у интервјуу за Блиц да је Србија гласањем против Резолуције о Криму у УН-у «пуцала себи у ногу» и да «се у неком тренутку у будућности оваква одлука може вратити као бумеранг у напорима да се задржи Косово».

 

Украјински амбасадор: Пуцате себи у ноге, вратиће вам се као бумеранг гласање против Резолуције о Криму

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;