Ката Буцик за NewsFront Србија

 

Синоћ је у великој сали «Балканика» у хотелу Москва у Београду одржана промоција збирке радова српских, руских и белоруских аналитичара «Србија и Евроазијски савез». Књига је објављена под патронатом Међународне словенске академије.

 

Један од говорника је био и Министар-саветник Амбасаде Руске Федерације у Београду Денис Кузнедељев.

 

Након поздрава присутнима, господин Кузнедељев је на одличном српском почео своје излагање. По његовом мишљењу, књига «Србија и Евроазијски савез» је први покушај да се у Србији анализира шта је у ствари Евроазијска Економска Унија, шта значи тај концепт, шта он значи за Србију и какве могућности јој доноси.

 

„О ЕАЕУ се много може чути у Русији у говорима највиших политичара и у вестима. Тако је и Председник Путин, у говору у Парламенту, рекао да је приоритет спољне политике РФ продубљивање сарадње у оквиру ЕАЕУ“.

 

Цео говор Дениса Кузнедељева можете погледати на ексклузивном снимку дописника NewsFront Србија Борислава Станојевића

 

 

„Такође, у новом концепту спољне литике РФ се каже да је за Русију кључни задатак продубљивање и проширење интеграција у оквиру савеза у циљу стабилног развоја, технолошке обнове, повећања конкурентности чланица и побољшање стандарда грађана сваке земље чланице“, рекао је господин Кузнедељев, додајући да је економска суштина да се у оквиру савеза обезбеде четири главне слободе. То су слобода кретања робе, услуга, капитала и радне снаге. Такође је предвиђена координација економске политике у кључним областима. У финансијама, саобраћају, енергетици, привреди, пољопривреди и у трговини“.

 

„ЕАЕУ је отворена за све државе. Свако ко дели њене циљеве и принципе може приступити под условима који су већ усаглашени. Свака држава, како би стекла статус кандидата, једноставно треба да се обрати председнику високог евроазијског савета. Постоји више од 40 понуда и предлога заинтересованих земаља. Први споразум о слободној трговини је потписан 2015 године са Вијетнамом и донесене су одлуке о преговорима са Србијом. У ствари, ради се о унификацији слободне трговине, јер ваша земља одавно има зону слободне трговине са Русијом. Ради се на томе да се тај режим подигне на ниво целе уније, а по могућству, да се још и побољша“, рекао је Министар.

 

СЕРГЕЈ НИКОЛАЈЕВИЧ БАБУРИН У СРБИЈИ: ДУХОВНЕ ВРЕДНОСТИ СУ ТЕ КОЈЕ ЧИНЕ СУШТИНСКУ РАЗЛИКУ ИЗМЕЂУ ЕВРОПСКИХ И ЕВРОАЗИЈСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА

 

„Што се тиче Србије, у септембру ове године у Београду је одржана прва рунда консултација, у децембру у Москви друга рунда, а циљ је да се ти преговори заврше до краја 2017 године и да се на крају тих процеса потпише тај дугоочекивани споразум о слободној трговини између Србије и ЕАЕУ“, закључио је Министар-саветник Амбасаде Руске Федерације у Београду.

 

Ката

Тагови: ; ;