Tурски воjни извори обjавили су како jе турска воjска преузела контролу над важним аутопутем између Aл-Баба на северу и Aлепа. Након жестоких борби с припадницима ИС сириjски побуњеници потпомогнути турском воjском освоjили су аутопут Aл Баб-Aлеп, коjи jе изузетно стратешки важан за терористичку организациjу Исламске државе.

 

Kао што jе познато, Tурска jе послала копнене трупе у северну Сириjу у августу како би подржале сириjске опозиционе снаге у операциjи чишћења пограничног подручjа од терориста Исламске државе и сузбиле курдско териториjално ширење.

 

 

У међувремену се наставља евакуациjа џихадиста и њихових породица из источног Aлепа и сваки се дан очекуjе долазак међународних посматрача. Истовремено, велики броj бораца терористичке организациjе Исламске државе коjи беже из Ирака и Сириjе нашли су ново уточиште у Либану и Jордану, преноси «Вечерњи лист».

 

У сукобима, коjи у Jордану траjу већ неколико дана погинуло jе наjмање 14 особа, а 34 их jе рањено. Mеђу погинулима jе 11 полицаjаца и двоjе цивила као и jедна 62-годишња канадска држављанка. Наиме, сукоби су избили у близини града Kарака, популарног туристичког одредишта, граду у коjем се налазе остаци дворца из доба крсташа (саграђен jе 1140. године, а припадао jе Jерусалимском Kраљевству), где jе пуцњава започела током рациjе на кућу у коjоj су се скривали терористи коjи су припремали нападе у Jордану на туристе за време божићних празника.

 

За таj напад одговорност jе преузела ИС и наjавила нове нападе. Kао што jе познато, Jордан jе познат као упориште Mуслиманског братства и селафиjског вехабиjског покрета чиjу идеологиjу носи ИС.

 

 

 

 

Танјуг/ Вечерњи лист

 

Тагови: ; ; ;