Представници Закарпатских Русина донели су одлуку да реализују своју аутономију у Закарпатској области путем реализације референдума из 1991 године. Ова одлука је усвојена од стране представника заједнице на протекле две седнице. Према мишљењу  лидера русинске организације и њихова заједница заслужује аутономни статус и признање колико и Кримски Татари.

 

 

Лидер русинског покрета и члан председништва «Народног парламента Русина Закарпатја» Иван Палинкаш навео је основне захтеве Русина: «Ми имамо 2 захтева: признање русинске националности и признање резултата референдума из 1991 године кад се 78% становништва Закарпатја изјаснило за аутономију унутар Украјине. Ми не видимо ништа лоше у томе. Желимо да се развијамо»- рекао је Палинкаш додајући да су захтеви Русина упућени на адресу председника Украјине Петра Порошенка и да очекују одговор од њега.

 

 

Посланик Ужгородског регионалног савета и заслужни новинар Украјине Наталија Магалина је истакла да русински активисти морају да се фокусирају на очување етничке групе као и да је неопходна транслација емисија на локалној ТВ «Тиса 1» на русински језик.

 

Уредник емисије «Русинска домовина» на ТВ «Тиса 1» Вера Кобулеј подржала је ове предлоге и напоменула да је неопходно сачувати русински језик: «Наш језик уживо у емисијама изазива понос код нас и показује другим народима наше вредности»- напоменула је Кобулеј.

 

 

Познати русински писац и драматург Јуриј Чори је током седнице позвао русинску омладину да не одустају и да се боре за право на признање свог народа и очувања русинског идентитета.

 

Подсетимо раније је мађарска заједница у Закарпатју тражила разграничење надлежности са Кабинетом министара Украјине  које ће омогућити националним мањинама  да направе сопствену територијалну аутономију у региону.

 

Тагови: ; ;