Синоћ је у Народној библиотеци у Београду представљено српско издање књиге „Русофобија”, познатог италијанског новинара и публицисте Ђулијета Кјезе. Он се бавио и политиком и био утицајни члан Комунистичке партије своје земље и посланик у Европском Парламенту.

 

О „Русофобији” су говорили др Душан Пророковић, бивши амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић, директор Института за европске студије др Миша Ђурковић и сам Кјеза.

 

 

«Пишући ову књигу, говорио сам и о српским проблемима. Није случајно што је овде добро схваћено оно што сам хтео да кажем. Ово је сада финална битка. Ако је изгубимо ми смо мртви у сваком погледу, па и физичком. Запад је на умору, али због тога што је он генерално глуп, није у стању да то схвати. Запад припрема финални рат и ако ми то не схватимо, готови смо. Нисам катастрофичар, већ реалиста», каже писац..

 

«Амерички неоконзервативци објавили су још 1998 да ће XXI век бити „амерички век”, али је то немогуће остварити без рата. Тада су предвидели да ће 2017 бити година њиховог сукоба са Кином. Русија је прва која им се супротставила. Кина ће бити друга и њој за то недостаје само нуклеарна тријада. Али, Кина је већ сада финансијски јача од САД. А тријаду има Русија».

 

«Финална офанзива Запада на Русију започела је 2014 године. Највећи проблем је у томе што већина западног јавног мњења и не зна шта се догађа. На Западу је створен је огроман систем манипулације, какав није виђен у модерној историји и зато се данашње стање не може разумети ако размишљамо у категоријама ХХ века. Запад убеђује стотине милиона људи да је рат против непријатеља неизбежан. Налазимо се на уласку у ауторитарну фазу једносмерног западног мишљења и ми немамо довољно инструмената да се од тога одбранимо. Извршили су промене у главама наше деце! Све што је истинито постаје лажно, а све лажно – истинито! Милиони људи на Западу верују да је Русија напала Грузију и Украјину иако сви објективни подаци указују на супротно. И сами новинари се данас углавном информишу преко CNN и других западних медија».

 

«С обзиром на то да више нема економског раста, животни стандард на Западу је почео да опада. Катастрофа се може избећи само ако Запад одустане од покушаја доминације над светом, али они за сада не показују да то желе. Зато је сада најважнији фактор време. Да се избегне катастрофа, у најбољем случају, имамо 30 година. Али, наглашавам, то је у најбољем случају, јер ја мислим да се налазимо на длаку од сукоба. Већ су створена три фронта, односно тачке сукоба и напетости: украјински, балтички и сиријски», каже Кјеза.

 

Види ли он шансу у новоизабраном Председнику САД Доналду Трампу?

 

«Трамп је представник нове америчке стратегије. Његови најближи сарадници су неоконзервативци. Он је изјавио да жели да извуче САД из сукоба са Русијом и ја мислим да ће он то желети да уради. САД ће желети да код Русије пробуде осећање могућности за договор, а због тога ће опасност од рата против Русије бити смањена. Ипак, не верујем да ће се у Америци смањити русофобија са доласком Трампа. И уопште нисам сигуран да ће Трампова Америка бити боља од оне коју сада познајемо».

 

«Не верујем да смо изашли изван ратне опасности, али се за Европу сада отвара могућност да размисли о новим стратегијама. Предстојећи догађаји биће пре свега одређени брзином економског колапса Запада и унутрашњим тешкоћама саме Америке. Зато ће Трамп бити прикљештен између унутрашњих проблема САД и кризе светског финансијског капитализма», каже аутор „Русофобије”.

 

«Србију вуку за косу у ЕУ и НАТО и предлажу вам да уђете у пећ у којој ћемо сви горети. Али ја процењујем да ће госпођа Ле Пен победити на изборима следеће године и да ће после тога Француска изаћи из НАТО. Србија треба да преговара са Европом, али да је увек пита — шта је то у шта ви желите да нас увучете. Европски народи треба на референдумима да одлуче да ли желе да уђу, односно да остану у ЕУ. Сада је у Европи на делу велика политичка револуција. Појављују се на сцени нове партије са новим политичким програмима. Ја нисам против Европе, али она мора да буде другачија”, каже Ђулијето Кјеза, а преносе fakti.org

 

Ката

Тагови: ; ; ;