Америчка агенција оцењује да тај потез потенцијално јача утицај Русије на Балкану.

 

 

Америчка агенција у тексту наводи и да је Вучић, који је у среду обезбедио споразум о оружју током посете Русији, рекао да ће руска донација драстично ојачати одбрамбене способности његове земље.

 

АП, такође, тврди да Србија, иако формално стреми ка чланству у ЕУ, «клизи» ка традиционалном савезнику, Русији.

 

Истовремено, Ројтерс данас преноси како је Вучић током посете Москви поручио да Србија жели ближу војну сарадњу с Русијом и да је нагласио да је Београд неутралан, «у покушају да избалансира те историјске односе са тежњама ка придруживању ЕУ».

 

Британска агенција тврди да се српске оружане снаге готово 80 одсто ослањају на совјетску технологију, што је, како оцењује, заоставштина Југословенске народне армије.

 

«Србија планира да купи опрему и од Русије, и од ЕУ, како би ојачала своје ваздухопловне снаге, исцрпљене балканским ратовима из 1990-их», закључује Ројтерс.

 

 

Уз то, британска агенција преноси, позивајући се на саопштење српске владе, да је руски министар одбране Сергеј Шојгу, током састанка с Вучићем, предложио трилатералне тактичке вежбе са Белорусијом, као и да је Русија спремна да интензивира сарадњу са Србијом у војној обуци.

 

АП, као и Ројтерс, истиче да је премијер Србије Александар Вучић поручио да ће Србија остати војно неутрална упркос новом оружју из Русије.

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;