Пише Томас Гроув

 

Руске Снаге за специјалне операције су одиграле кључну улогу у офанзиви сиријске армије приликом ослобађања Алепа, иако су њихова дејства и функција обавијени велом мистерије. После казнених ваздушних напада руске војне авијације, руске специјалне снаге су се укључиле у битку за Алеп, која је трајала безмало два месеца.

 

Руске специјалне јединице су помагале сиријској армији, и њихов главни задатака је био ликвидирање вођа џихадиста у источном делу града, како истичу два стручњака за руске оружане снаге.

 

У недељу, 11. децембра, у руској недељној емисији „Вести недеље“ по први пут су приказани ретки кадрови специјалних операција ССО у Сирији.

 

„Руске специјалне снаге се већ неколико недеља налазе у Алепу, где извршавају борбене задатке“, рекао је Руслан Пухов, директор московског Центра за анализу стратегија и технологија.

 

Ради се о оним истим елитним снагама које су омогућиле неочекивано припајање Крима Русији 2014 године. Оне су сличне америчким јединицама за специјалне операције, које се такође сада налазе у Сирији.

 

 

Присуство руских специјалних снага наглашава стратешки значај Алепа за Кремљ, који жели да се увери да ће тај град остати у чврстом загрљају сиријског Председника Башара Асада пре него што савезници поново покушају да започну преговоре о будућности Сирије.

 

У петак 16 децембра, Председник Русије Владимир Путин је изјавио да је после успеха сиријске армије дошло време да се поново размисли о закључивању мировног споразума.

 

Русија ретко открива информације о присуству својих елитних снага и настоји да одржи утисак да се њено учешће у сиријском конфликту своди на пружање ваздушне подршке владиним снагама.

 

Руске Снаге за специјалне операције послате су у Сирију недуго након што је Русија тамо започела своју војну операцију 2015 године. Оне су тамо стигле са територије Украјине, где су се бориле на страни проруских снага, како истичу функционери који су добро упознати са ситуацијом.

 

Број руских специјалаца у Сирији се повећао. Припадници ССО на територији Сирије помажу авијацији да изводи прецизне нападе, идентификујући циљеве на лицу места, како истичу Пухов и Тор Буквол, старији научни сарадник Института за одбрамбена истраживања. По Букволовим речима, број руских специјалаца у Сирији вероватно достиже неколико стотина.

 

 

Ваздушна кампања Русије у Сирији је изазвала оштру критику САД, које су оптужиле Русију за бомбардовање цивила. Русија је одбацила те оптужбе, изјавивши да изводи нападе искључиво на инфраструктуру терориста. Министарство одбране Русије је саопштило да у Алепу ништа није бомбардовало још од 18 октобра.

 

По речима Пухова, мисија ССО у Алепу ја нешто другачије природе.

 

„Они се користе за извођење различитих операција, некад логистичких, а некад борбених, као што је заробљавање вођа током усмерених операција“.

 

Погибија тројице руских војника код Алепа прошле недеље сведочи да Русија у Сирији не спроводи само ваздушне операције већ и копнене. По речима представника Русије, у сиријском рату погинуло је свега неколико њених војника. После ратова у Авганистану и Чеченији, у којима је Русија имала огромне губитке, Москва упорно наглашава ограничену природу своје војне кампање у Сирији. А пребацивање у Сирију малог броја припадника елитних јединица потпуно се уклапа у ту верзију догађаја.

 

„ССО су момци који су фокусирани на уништавање терориста. То није војна операција, то је специјална операција“, рекао је у разговору с агенцијом Интерфакс председник одбора Савета Федерације Русије за одбрану и безбедност Виктор Озеров.

 

Размештање у Сирији је такође начин да руски специјалци стекну борбено искуство. Руска армија тестира у Сирији различито модерно оружје, на пример, крстареће ракете „Калибар“.

 

„Русија користи сиријски конфликт да тестира и подеси своју доктрину коришћења снага за специјалне операције“, казао је Буквол и додао да је размештање вероватно одобрено на највишем нивоу.

 

„Специјалне снаге су увек инструмент у рукама политичких вођа“, нагласио је он.

 

Руске ССО, по правилу, остају у зони сукоба неколико месеци. Такав план ротације је направљен по узору на елитне тимове за специјалне операције армије САД. Руси су пажљиво проучили америчко искуство у оквиру пројекта модернизације војске вредног више милијарди долара чија је реализације почела пре неколико година.

 

Генерал Николај Макаров, у то време начелник Генералштаба Оружаних снага РФ, је посетио 2012 године седиште команде снага за специјалне операције САД на Флориди ради сусрета са америчким војним функционерима, како је саопштио Стејт департман. Циљ те посете било је упознавање са искуством америчких снага за специјалне операције како би се помогло Русији да створи такву структуру, открио је функционер близак војсци САД.

 

„Од шлемова до опреме, изгледају практично идентично“, додао је тај функционер.

 

По речима Буквола, руске ССО у Сирији се, вероватно, састоје од три групе, и то од специјалне јединице војне обавештајне службе, јединице за специјалне операције, налик Delta Force у америчкој војсци и још једне јединице под називом „Заслон“, која штити политичаре и дипломатске представнике, преносе fakti.org

 

Ката

Тагови: ;