Набавка шест «мигова 29» ојачаће без сумње одбрану српског неба али, у односима Београда са ЕУ може да дође до наоблачења. Наши дипломатски извори из Брисела наводе да ЕУ не гледа благонаклоно на посао века за нашу авијацију, јер се процењује да ће се на крилима руских авиона ојачати и политичка линија Србија — Русија.

 

Из седишта НАТО алијансе су суздржани у оцени овог аранжмана и за «Новости» кратко поручују да је то билатерално питање Русије у Србије.

 

 

 

До сада је више пута истакнуто у закључцима Европског Савета да Србија своју спољну и безбедносну политику мора да усклади са ЕУ до краја приступног процеса.

 

«Од Србије још нећемо тражити да се директно и одмах дистанцира од Москве, али ће то, како приступни процес одмиче, све више представљати проблем у европским интеграцијама ваше земље», каже за «Новости» извор из врха ЕУ.

 

У Србији се сматра да, набавком «мигова» тенкова на борбених возила, војни аранжман са Русијом неће бити завршен. Следећа тема о којој ће преговарати делегације двеју држава ће бити куповина ПВО система за војску Србије. Наша земља је заинтересована за ракете «Бук» или «Тунгуска» које по својим перформансама више одговарају нашој земљи и задацима војске Србије. Руска страна је начелно сагласна, али постоји разилажење око цене. Ово питање ће бити решено крајем следеће године, после појачања «миговима» и тенковима.

 

У војсци кажу да је договор око набавке авиона добра вест, али да предстоји пуно посла око пријема и начина њиховог коришћења.

 

Ката

Тагови: ; ;