Израел је «глатко одбацио» резолуцију Савета безбедности УН против јеврејских насеља на Западној обали и нема намеру да се тога придржава, саопштио је биро израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Након гласања, Нетанјаху је наредио израелским амбасадорима у Новом Зеланду и Сенегалу да дођу на консултације. Изасланици УН из тих земаља су, уз Малезију и Венецуелу, вршили притисак да се гласа о том документу.

 

«Израел одбације антиизраелску резолуцију УН достојну презира и неће јој се подредити», саопштио је биро.

 

Резолуција је усвојена са 14 гласова за и ни једним против, а САД су се уздржале. Та земља је одбила да уложи вето, упркос позиву Израела да то учини, наводе израелски медији.

 

Биро Нетанјахуа је такође критиковао председника САД Барака Обаму зато што није искористио право вета против резолуције.

 

«Обамина администрација не само да је пропустила да заштити Израел против тог груписања у УН, она је у дослуху с њим иза сцене», навео је биро.

 

У саопштењу је такође наведено да Израел «једва чека да сарађује са новоизабраним председником Доналдом Трампом и свим својим пријатељима у Конгресу, републиканцима и демократама, да би поништио штетне ефекте те апсурдне резолуције».

Извор Танјуг

 

Тагови: ; ; ;