У Београду је у 67. години преминула некадашња стјуардеса «Јата» Весна Вуловић, запамћена као једина особа која је преживела пад авиона пре 44 године.

Весна Вуловић, рођена у Београду 1950. године, ушла је у Гинисову књигу рекорда као особа која је преживела пад са висине 10.160 метара без падобрана.

 

Несрећа се догодила 26. јануара 1972. године када се изнад Чехословачке срушио «Јатов» авион ДЦ-9. Од 28 лица (23 путника и пет чланова посаде) сви су погинули сем стјуардесе, Весне Вуловић.

 

Весна је преживела пошто је била везана за своје седиште у задњем делу авиона који је, после експлозије, остао спојен за тоалете и пао на снегом покривену планину.

 

Двадесетдвогодишња стјуардеса није чак ни била предвиђена за тај лет, већ је била замењена са другом стјуардесом која се такође звала Весна.

 

Наставила је да ради за «Јат», али не као стјуардеса, већ за шалтером након потпуног опоравка од повреда међу којима су биле фрактура лобање, обе сломљене ноге и три сломљена пршљена, од којих је један био згњечен због чега је остала привремено парализована од појаса надоле.

 

Проходала је након неколико месеци, после више узастопних операција.

 

Весна Вуловић је примила титулу за Гинисов рекорд од Пола Макартнија. Касније је постала национални херој у Југославији током седамдесетих.

 

Југословенске власти су за пад авиона окривиле усташе. Претпостављало се да је била постављена бомба у задњем делу авиона. Власти ЧССР И СФРЈ спровели су заједничку истрагу у којој је утврђено да је узрок обарања авиона бомба постављена изнутра.

 

Овај догађај је споменут у две серије на каналу ДискавериФБИ документи (The FBI Files) и Растурачи митова (MythBusters).

 

 

РТС

Тагови: ; ;