Ката Буцик за NewsFront Србија

 

Рамзан Ахмадович Кадиров је руски државник и политичар, вођа Чеченске Републике, члан Бироа Врховног савета политичке странке Јединствене Русије и Херој Руске Федерације од 2004 године.

 

Он је син првог легално изабраног Председника Чеченије у саставу Русије Ахмада Кадирова кога су чеченски побуњеници, скоро ритуално, убили за време прославе дана победе 9 маја 2004 на стадиону у Грозном. Након очеве смрти, Рамзан постаје оличење немилосрдне кавкаске судбине, што је највероватније био један од разлога да га Председник Руске Федерације Владимир Путин предложи за Председника Чеченије.

 

 

Рамзан Кадиров је рођен 5 октобра 1976 године. Његова породица припада роду Бенои, једном од највећих кланова у Чеченији. Оданост породичним и племенским традицијама су принципи које је Рамзан буквално «посисао» уз мајчино млеко. Завршио је средњу школу у селу Центарој у коме је рођен, где је научио све о специфичној култури Чеченије, научио је да јаше коња и да се служи ножевима.

 

Оженио је Медни Мусајевну Кадиров са којом има десеторо деце, синове Ахмада, Адама, Зелимхана и Абдулаха и кћери Ајшат, Карину, Хеди, Табарик, Ашуру и Ејшат.

 

 

Током Првог рата у Чеченији учествовао је у војним операцијама против федералних снага, док је током Другог рата прешао на страну савезне Владе.

 

Наиме, у модерно доба је Русија водила два рата на простору Чеченије од 1994 до 2000 године. Број погинулих у том периоду сигурно прелази 100 000.

 

 

Али, реч је о сукобу који сеже далеко дубље у историју. Ратови се на овом простору воде још од 1785 године. До тада руско Царство није имало великог интереса на северном Кавказу, али је све већа руска активност довела 1785 до устанка Чечена, а 1817 избија и Кавкаски рат у коме ће Русија угушити Чечене 1862 године, након скоро пола века крвавог ратовања.

 

Након избијања Октобарске револуције су Чечени и народи Кавказа живели слободно, али су 1921 године прикључени СССР. За време Другог светског рата, након Хитлеровог напада на СССР, Чечени су почели са припремама за побуну против Руса, али су масовно депортовани на простор Централне Азије, одакле им је дозвољено да се врате тек 1957 након Стаљинове смрти.

 

 

Након распада СССР су чеченски сепаратисти прогласили независност 1991 године. Последица су два крвава рата која ће потрајати до 2000 године. Током тих ратова је главни град Чеченије Грозни готово у потпуности разрушен. Иако су руске снаге до маја 2000 године успоставиле пуну контролу над Чеченијом, спорадични напади сепаратиста су се наставили на простору три руске кавкаске републике, Чеченије, Ингушетије и Дагестана.

 

Онда је дошао он.

 

Он је Чечен, муслиман сунит, бивши побуњеник који се борио против Русије да би данас постао незамењив актер стабилности. Рамзан је 2007 преузео функцију Председника Чеченије са тек напуњених 30 година. Бавио се боксом, упознао се са Мајком Тајсоном, а у војсци добио чин генерал-мајора.

 

 

Рамзан Кадиров је жесток, ратоборан и опасан. Ипак, када је објавио да је изгубио мачку, у потрагу се дала цела Русија.

 

КАДИРОВА МАЧКА И БРИТАНСКИ КОМИЧАР

 

 

Зато је он прави човек и вероватно једини који може држати Чеченију строго под контролом.

 

Чувен је по бескомпромисној оданости Путину, коме је већ поручио да је дужан да се 2018 године поново кандидује за место Председника Руске Федерације, и својим контроверзним изјавама.

 

 

Када је преузео власт, рекао је како ће највећа џамија у Европи бити изграђена у центру Грозног, али и да је Чеченија постала најмирније место у целој Русији а да ће кроз неколико година бити и најмирније и најбогатије место на свету.

 

«Већ сам убио убицу свога оца. Убио сам кога сам требао убити а оне, који су и даље на тој страни, наставићу да убијам све до задњега, све док мене не убију или затворе. Убијаћу их док сам жив», рекао је када су га питали како мисли да освети смрт свога оца.

 

Када је 2005, у специјалној операцији руских снага безбедности, убијен сепаратистички Председник Чеченије Аслан Масхадов, Кадиров је пред камерама изјавио да је смрт лидера побуњеника поклон чеченским женама за 8 март.

 

 

«Путин је красан. Он мисли више на Чеченију него на било коју другу републику Руске Федерације. Путин је зауставио рат. Када је мој отац убијен, Путин је дошао и сам је отишао на његов гроб. Путин би требао бити проглашен доживотним Председником. Чврста владавина је оно што је Русији потребно. Демократија је америчка измишљотина».

 

КАДИРОВ: ПУТИН ЈЕ ДУЖАН ДА СЕ КАНДИДУЈЕ ЗА ПРЕДСЕДНИКА 2018 ГОДИНЕ

 

«Касјанова напало 20 торти и неколико пута су га удариле Чеченима», написао је као коментар на случај лидера «Парнаса» Михаила Касјанова на кога је бачена торта у ресторану у Москви.

 

Кадиров влада чврстом руком, али је Чеченија данас врло мирна и економски се уздиже. Грозни је напредовао до непрепознатљивости и тешко је веровати да се ради о истом граду који је пре петнаест година срушен до темеља.

 

Чеченија данас има око 1,3 милиона становника. Око 95% њих су Чечени.

 

 

Он је први међу њима..

 

Рамзан Кадиров, апсолутни господар Чеченије који Путину постојано чува леђа на Кавказу..

 

Ката

 

Тагови: ; ;